Още същия ден Съединените щати първи обявиха, че преустановяват отпускането

...
Още същия ден Съединените щати първи обявиха, че преустановяват отпускането
Коментари Харесай

След шокиращи разкрития седем държави спряха финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

Още същия ден Съединените щати първи оповестиха, че преустановяват отпущането на средства за организацията. В събота Англия на собствен ред спря парите за тази конструкция от системата на Организация на обединените нации.

" Англия е ужасена от изказванията, че чиновници на организацията на Организация на обединените нации са взели участие в нападението против Израел на 7 октомври - колосален терористичен акт, който държавното управление на Англия неведнъж е осъждало " се споделя в изказване на английското външно министерство.

Други пет западни страни - Канада, Австралия, Италия, Нидерландия, Финландия - започнаха аналогични ограничения. Германия изрази безпокойствие във връзка изказванията, само че към този момент ще се въздържи от прекъсване на финансирането. Швейцария на собствен ред сподели, че ще изчака да пристигна повече информация, преди да реши по какъв начин да постъпи.

Ръководителят на европейската политика Жозеп Борел сподели, че Европейски Съюз " ще реши по-нататъшните си дейности и ще си извлече поучения въз основа на резултатите от цялостното и всеобхватно следствие ".

Израелският министър на външните работи Израел Кац в това време прикани и други страни да последват техния образец. Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци би трябвало да бъде " сменена от организации, отдадени на същинския мир и развиване ", прикани също Кац.

Палестинското министерство на външните работи разкритикува, съгласно него, израелската акция против Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци.

" Хамас " от своя страна осъди прекратяването на договорите на чиновници на организацията " въз основа на информация, получена от ционисткия зложелател ".

От началото на войната в линията Газа, избухнала след нападението на ислямисткото придвижване против Израел на 7 октомври, Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци не стопира да предизвестява, че съвсем не може да извършва своите отговорности в крайбрежната палестинска територия, където настъпи филантропична злополука.

Разследване на " шокиращите изказвания "

Агенцията заяви, че е почнала следствие против няколко свои чиновници по съмнение, че са забъркани в офанзивите на палестинската ислямистка формация " Хамас " против Южен Израел.

" Израелските управляващи предоставиха на UNRWA информация за хипотетична замесеност на няколко нейни чиновници в ужасяващите офанзиви против Израел от 7 октомври ", сподели Филип Лазарини, който оглавява службата на Организация на обединените нации. " За да се резервира опцията UNRWA да доставя филантропични помощи, взех решение за неотложно преустановяване на договорите с въпросните чиновници и за започване на следствие, което да откри истината без никакво отсрочване ", добави той.

Лазарини не оповести броя на чиновниците на UNRWA, за които се допуска, че са забъркани в офанзивите, нито в какво тъкмо се показва тяхната съпричастност. Милър обаче уточни, че става въпрос за 12 души.

" Всеки чиновник на UNRWA, който е забъркан в терористични актове ", ще бъде измамен под отговорност даже и посредством наказателно гонене, акцентира Лазарини.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е ужасяващ от обвиняванията, съобщи неговият представител Стефан Дюжарик.

Гутериш изиска от Лазарини да организира следствие и да подсигурява, че всеки чиновник на УНВРА, който се окаже, че е взел участие или насърчавал офанзивите от 7 октомври, ще бъде неотложно уволнен и предаден за вероятно наказателно гонене. " Ще се направи незабавен, обширен и самостоятелен обзор на UNRWA ", добави Дюжарик.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци е основана през 1949 година след Първата арабско-израелска война. Организацията дава на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан филантропична поддръжка в региона на учебното обучение, първичните здравни грижи и други

Организация на обединените нации обезпечи филантропична помощ и даде заслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната атака на Израел след офанзивата от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив са бяха убити 1200, а 253 са бяха взети за заложници.

" Тези шокиращи изказвания са направени в миг, в който над 2 000 000 души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която организацията дава ежедневно след началото на войната ", сподели Лазарини.

Най-големите спонсори на UNRWA са Съединени американски щати, Германия и Европейски Съюз. Те неведнъж обявиха, че са на ръба на опциите си да дават филантропични помощи на хората в Газа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР