Още рано сутринта се наложи да бъдат спасявани баща с

...
Още рано сутринта се наложи да бъдат спасявани баща с
Коментари Харесай

Варненските спасители опазиха живота на три деца на Илинден


Още рано сутринта се наложи да бъдат спасявани татко с две деца, които били завлечени от морето и не съумели сами да излязат на брега. Инцидентът се случи на четвърта буна, най-северният пост на плажа във Варна. За благополучие акцията беше извършена сполучливо, а бащата и децата се разминаха единствено с нерешителност. Малко по-късно на различен пост благодарение на спасителите беше извадена и съветска туристка. В следобедните часове пък на Южния плаж избавиха и малко дете, на което даже се е наложило да бъде оказвана лекарска помощ. То обаче също е в положително положение. Освен това по плажовете имаше и многочислени по-малки произшествия, които нямаха съществени последствия поради професионализма на спасителите. 

За старши спасителя Георги Есов, който към този момент дълги години се грижи за сигурността по градските плажове, в злокобното национално поверие за Илинден има доза истина. " Ще употребявам друга национална мъдрост – щом има пушек, значи има и огън. Щом хората приказват, че морето взема жертви на 2 август, значи в действителност е по този начин. В този ден сме изключително бдителни “, показа  Есов. 

Думите му бяха доказани от самото море, което в навечерието на Илинден се разбушува. " Повече от 20 дни морето беше безусловно умерено и тъкмо вечерта преди 2 август стартира да работи, подвигна вълна и се появи мощно мъртво неспокойствие “, описа още старши спасителят. 

Това наложи от рано сутринта на всички постове във Варна да бъде повдигнат червен байрак, който безусловно не разрешава влизането в морето. " По традиция на този ден постоянно имаме най-тежкото дежурство. Молим се хората да ни схващат, като им свирим, да ни слушат и надлежно да съблюдават сигнализацията. Морето може от горната страна и да е видимо умерено, само че изпод дърпа във вътрешността “, съобщи спасителят Мариян Христов. 

През целия ден той и всички негови сътрудници бяха компактно до водата. Не спираха да свирят, да ръкомахат и да се пробват да извадят от морето неблагоразумни плажуващи. Такива не липсваха, само че имаше и много хора, които се съобразяваха със възбраната. " Вярвам в суеверието. Аз съм варненка и знам, че от доста години това се случва. Наистина се случва, само че не знам каква е повода. Божа работа “, показа Иванка Минчева, която беше на плажа с внучето си. " Много дърпа. Влязох, само че единствено първоначално, тъй като не желая да сътворявам проблеми нито на себе си, нито на спасителите, а и държа на своето здраве. Видях, че не е за плуване “, изясни пък друга плажуваща – Галя Димитрова. 

В последна сметка на 2 август 2018 година морето не взе жертва във Варна. Една от главните аргументи за това беше и работата на варненските спасители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР