България е лидер в Югоизточна Европа по отношение на развитието

...
България е лидер в Югоизточна Европа по отношение на развитието
Коментари Харесай

Илия Кръстев: България е лидер по отношение на развитието в технологичния сектор

България е водач в Югоизточна Европа във връзка с развиването в софтуерния бранш. Това сподели Илия Кръстев – ръководител на Управителния съвет Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

 

От 21 до 23 май в София ще се организира годишната конференция на АМЕК – Международната асоциация за премерване и оценка на връзката, която е най-голямата професионална асоциация за медия мониторинг и разбор в света. Глобалната конференция сплотява интернационалната общественост от експерти в региона на връзката, маркетинга и медийния разбор. Една от тематиките, които са сложени на фокус на конференцията, е за това по какъв начин неправилното потребление на информация или неналичието на огромните езикови модели в софтуерното развиване на изкуствения разсъдък могат да доведат до съмнителна и недостоверна информация, което да окаже пагубно въздействие върху развиването на обществото като цяло.   

 

" Може да се стигне до миг, в който нещата, които са свързани с дезинформация и мисинформация, това по какъв метод компании, страни, организации се пробват да наклонят публичното мнение в една или друга посока, се случва по-скоро по елементарен метод, случва се през технологии, случва се през осведомителна война, която е стартирала с софтуерна такава. И от тая позиция това кои страни и кои компании съумяват да завоюват тая война ще има извънредно значимо значение във връзка с това в каква посока се развиват тези общества, “ изясни той.

 

По думите му развиването на софтуерния бранш на международно равнище се базира на два съществени огромни фактора, които му оказват най-вече въздействие – това са световните фактори и локалните фактори. Към световните Илия Кръстев причислява въздействието на изборите, които ще се проведат тази година в Съединени американски щати, в другите страни в Европа и евроизборите. " Инвестициите се вършат тогава, когато си наясно най-малко краткосрочно или средносрочно за наклонността в един избран пазар. А с тези всички избори, които се случват тази година, тези трендове могат да бъдат промени. Изборите в Съединени американски щати могат да наведат нещата от глобализация към локализация във връзка с регламенти, регулации, търговски взаимоотношения и така нататък Рискът за Европа е да стане все по-разделена във връзка с това по какъв начин взима решения. Виждате какво се случва с разказа, който е обвързван с дезинформация, мисинформация – това е и в подтекста на тая конференция, която ще има в София, “ изясни той и добави, че следствието от всичко това е, че фирмите са по-внимателни във връзка с вложенията си и избира да изчакат този интервал на подобен вид политическа неустойчивост да отмине. Друга част от тези причина е обвързвана с геополитическата обстановка: другите конфликти, войната в Украйна, войната в Газа, както спорът сред Китай и Тайван, който е доста огромен рисков фактор във връзка с това в случай че ескалира, по какъв метод и къде ще оперират другите компании, по какъв начин ще продават продуктите си.

Локалните фактори са свързани с развиването на изкуствения разсъдък и трансформацията на огромната част от работните места, чиято промяна дълготрайно ще докара да смяна на тези работни места и евентуално ще генерира повече такива в сравнение с има сега. По думите му същото важи и за старта на всеобщата цифровизация, при която стопанската система се трансформирала в такава посока, в която има от ден на ден потребност от подобен вид експерти. Следващ фактор, обвързван с изкуствения разсъдък, са въвеждането на разнообразни регулации и регламенти, както и във връзка с по-масовата му имплементация.

 

България сега е по-скоро е водач в Югоизточна Европа във връзка с технологиите и развиването на IT сектора. В страната ни има доста дейна екосистема във връзка с фондове, стартъп компании, както и за огромни компании, които в последните към този момент над 10 години имат огромни интервенции в България, изясни още специалистът.

 

Предизвикателството пред България в развиването на софтуерния бранш и внедряването на изкуствения разсъдък е обвързвано с това какъв брой бързо България са приспособява на протичащото се в целия свят, сподели Илия Кръстев, като изясни, че това значително на световно равнище е обвързвано с това по какъв метод взе участие страната в тези процеси. " А една от главните аргументи този бранш да се развива толкоз добре в България е, че политиците не му обръщат внимание. “  

 

По отношение на трендовете, които са свързани с изкуствени разсъдък и това по какъв начин ние се променяме световно като общество съгласно него има следните провокации: регулациите, свързани с развойна активност, и регулациите, които са свързани с изкуственият разсъдък съответно. " Тук въпросът е къде е салдото сред това да оver контролираме нещо до степен, в която забавим като развиване и надлежно като използване и го създадем по-скъпо, по отношение на това въпреки всичко да сме сигурни, че избрани технологии се внимава по какъв начин се употребяват. “

 

Други провокации пред България по думите на специалиста са това, че няма спомагателни облекчения за развойна активност. Стартирането от 1 януари на минималния 15-процетов налог за световните компании, който България даже не разиска за разлика от другите страни, където се намират разнообразни малки врати за облекчаването му. " Друг извънредно значим фактор е привличането на положителни експерти, където огромна роля играе страната с вероятните облекчения и регулации, които могат да се вкарат. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР