Астрономи идентифицираха планета, лека и пухкава като захарен памук, въпреки

...
Астрономи идентифицираха планета, лека и пухкава като захарен памук, въпреки
Коментари Харесай

Откриха супер пухкава планета като от захарен памук, която е по-голяма от Юпитер

Астрономи идентифицираха планета, " лека и пухкава като захарен памук ", макар че е доста по-голяма от газовия колос Юпитер от нашата Слънчева система, написа Sky News .

Учените настояват, че WASP-193b е " супер пухкава ", защото има удивително ниска компактност за размерите си.

Предполага се, че се състои най-вече от водород и хелий, съгласно изследване, оповестено в Nature Astronomy .

WASP-193b е втората планета с най-малка компактност, открита от астрономите, само че се оказва мистерия за специалистите заради размера си, който е с към 50 % по-голям от този на Юпитер.

Според водещия създател Халид Баркауи от Масачузетския софтуерен институт (MIT), " планетата по принцип е супер пухкава ", защото е построена най-вече от леки газове, а не от твърди тела.

Ще би трябвало да се извършат още наблюдения, преди астрономите да могат да отговорят на всички въпроси, подбудени от " пухкавото " й битие.

Учените настояват, че WASP-193b, която съгласно някои специалисти е толкоз лека, че може да плува по вода, е идеална за проучване на образуването и еволюцията на планетите.

Съществуването на екзопланетата, тези отвън нашата Слънчева система, беше доказано предходната година, само че беше належащо в допълнение време и работа, с цел да се дефинира нейната консистенция въз основа на наблюденията от наземни телескопи.

Планетата се намира отвън нашата Слънчева система на разстояние към 1200 светлинни години и обикаля към звезда, която е сходна на Слънцето.

Смята се, че топлината от близкото слънце, към което обикаля малко повече от един път на всеки шест дни, може да е причина за раздуване на атмосферата й.

Скалистият свят, наименуван 55 Cancri e или Janssen, се намира на към 41 светлинни години от Земята и има диаметър към два пъти по-голям от този на нашата планета.

Реню Ху от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА и водещ създател на проучването, оповестено в списание Nature, декларира: " Атмосферата евентуално е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, само че може да има и други газове като водни пари и серен диоксид ".

" Настоящите наблюдения не могат да дефинират точния състав на атмосферата ".

Планетата " не може да бъде обитаема ", защото е прекомерно гореща, с цел да има течна вода, допълват учените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР