Още през август и ноември м.г. КС уведоми писмено Народното

...
Още през август и ноември м.г. КС уведоми писмено Народното
Коментари Харесай

Председателят на КС гневна, напомни на парламента да спазва Конституцията

Още през август и ноември м.г. Конституционен съд уведоми документално Народното събрание за идното приключване на мандатите първо на Анастас Анастасов, а по-късно и на Гроздан Илиев. С спомагателни писма през март и юни 2022 година ръководителят на Конституционен съд подсети на Народното събрание, че съдът действа в понижен състав.

" Надявам се, че Народното събрание ще постави нужните старания и ще подходи отговорно към конституционните си отговорности като започва в рационален период процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от своята квота ", написа още Панова. Писмото й е пратено до Народно събрание в сряда. До момента реакция от Народното събрание няма, отбелязва " Сега ".

Процедурата по желание би трябвало да стартира три месеца преди да изтече мандатът на отиващите си членове на Конституционен съд. Този път обаче депутатите абдикираха от задължението си. Още при започване на март по време на съвещание на правната комисия управлението й увери депутатите, че на идващото или на по-следващото съвещание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии. Това обаче към момента не е случило. Докато беше на власт, обединението ПП-БСП-ДБ-ИТН не съумя да се разбере кого да номинира. В даден миг осведомени разясниха, че едно от местата е непокътнато за Ива Митева (тогава острие на ИТН), само че другите съдружни сътрудници не дадоха зелена светлина на това предопределение. Политическа партия, която беше най-голямата групировка в обединението, също не съумя да стигне до своя кандидатура, макар, че, по информация на " Сега ", са били обсъждани редица адвокати.

Така Конституционен съд продължава да заседава с 10 съдии. " Депутатите евентуално желаят да " разиграят " всички вакантни места в разнообразни органи и да си създадат покупко-продажбите ", разясниха пред " Сега " конституционни съдии. За разлика обаче от другите органи, в които хората с изминал мандат не престават да извършват функционалностите си, Конституционен съд е с двама съдии по-

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков също прикани депутатите предходната седмица да излъчат изборните си членове в разнообразни органи с изминал мандат, измежду които Висшият правосъден съвет, ИВСС и Конституционният съд. Зарков подсети на конституционната комисия в Народното събрание, за писмото на Панова.

По време на срещата на ГЕРБ с ръководителите на двете висши съдилища преди дни - Галина Захарова и Георги Чолаков, също повдигнаха тематиката за затлачените избори. Трябва да има избор по допустимо най-бърз метод на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание, сподели Чолаков и добави, че сега Висш съдебен съвет работи в странна обстановка - органът е с изминал мандат и работи, базирайки се на решение на Конституционния съд по отношение на изтекли мандати на основния контрольор и инспектори, цитира го Българска телеграфна агенция.

Висш съдебен съвет и ИВСС се избират с болшинство от 2/3, което в допълнение усложнява пазарлъците в Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР