Още през април може да бъде постигнато споразумение, съгласно което

...
Още през април може да бъде постигнато споразумение, съгласно което
Коментари Харесай

ЕС скоро ще приеме отстъпките на Русия в спора с "Газпром", твърди "Ройтерс"

Още през април може да бъде реализирано съглашение, според което държавното сдружение " Булгартрансгаз " да да поеме контрола над преноса на газ от Русия през българска територия, а България да препродава съветски газ. В момента транзитниата мрежа, както и измерването на пренасяните количества, са на практика в ръцете на руснаците.

Това заяви в извънреден репортаж " Ройтерс ", като организацията твърди, че Европейският съюз и " Газпром " скоро ще приключат продължаващият към този момент седма година спор за господстващата и монополна позиция на съветската компания в страните членки от Източна Европа. Причината е, че руснаците са приели да реформират ценообразуването и да разрешат на съперници да получат достъп в региона.

Агенцията, която се базира на свои източници, осведомени с хода на антитръстовата инспекция, добавя, че решението на Европейската комисия може да бъде оповестено още през април, въпреки че не е изключено и да има известно закъснение. Уреждането на разногласието ще разреши на " Газпром " да избегне санкция до 10% от световния ѝ оборот, възлизащ на милиарди долари.

Междувременно руснаците, осигупряващи една трета от газовите потребности на Европейски Съюз, предложиха да обвържат договорните параметри с индикатори като цените на разпределителни пунктове към западноевропейските пазари, както и с цените на границите на Франция, Германия и Италия. Освен това " Газпром " е подготвен да разреши проверка на цените на всеки две години.

Руският колос предложи също да отпаднат договорните ограничавания, с които се не разрешава на получателя на газ да го препродава. Българският оператор на газопреносната мрежа ще може да поеме е преноса към Гърция, добавя " Ройтерс ".

Агенцията показва, че се е срещнала с един от най-новите планове на решение на разногласието и в него отрицателната реакция на страните от Европейски Съюз и клиентите е довела до корекции на първичните оферти. Основните детайли, обаче, са съхранени, а поправките са по-скоро механически - да вземем за пример, да се намалят сервизните такси, което ще освободи за клиентите на " Газпром " милиони евро.

Проверката стартира през 2011 година с влизането на екипи на регулаторите в към 20 офиса на клиенти на съветската компания в Източна и Централна Европа и изземването на повече от 150 000 документи.

Проверката е за това дали в региона са налагани нечестни цени посредством обвързването им с движениено на цената на напълно различен артикул - петрола. Антимонополните органи ревизират също за съзнателно накъсване на газовите пазари посредством възпрепятстване свободното придвижване на гориво през границите на страни от единния пазар. На трето място, Европейската комисия желае да ревизира до каква степен законно е слагането на условия в контракти за доставка да не се построяват обекти или подписват съглашения с други снабдители, които може да разнообразят снабдяването в региона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР