Още преди пандемията всяко пето дете във Великобритания е страдало

...
Още преди пандемията всяко пето дете във Великобритания е страдало
Коментари Харесай

4,3 милиона деца на Острова живеят в бедност. Тепърва ще става по-лошо

Още преди пандемията всяко пето дете във Англия е страдало от така наречен хранителна беднотия. Някои от тях са толкоз небогати, че нямат постоянен достъп до отопление, ток, топла храна. Тепърва ще става по-лошо.

Още преди пандемията във Англия всяко пето дете под 15-годишна възраст е страдало от " Food Poverty " - положението, в което фамилията не може да подсигури три порции храна дневно. Ковид-19 в допълнение усложни обстановката. А след края на паричните помощи, свързани с пандемията, бедните фамилии във Англия ще изпаднат в още по-голяма потребност.

На Острова децата, живеещи в относителна беднотия, са общо 4,3 милиона. Доходите на фамилиите им са минимум с 60% по-ниски от междинните за страната. Тази констатация е залегнала в основата на серия от начинания, с която цивилен деятели и огромни концерни се пробват да оказват помощ на гладуващите деца. Едно от най-успешните " лица " на акцията е футболната звезда от " Манчестър Сити " - 23-годишният Маркъс Рашфорд, който играе и в британския народен тим. " Футболистът с огромното сърце и с правилен честен компас ", както го назовава английският вестник " Мирър ", споделя в едно телевизионно изявление: " В живота можеш да постъпиш вярно, само че можеш да постъпиш и неверно - нещата са напълно елементарни. Когато някой има потребност от помощ, а ти можеш да му окажеш помощ - тогава би трябвало да го направиш. " Футболистът знае защо приказва, тъй като единствено преди 10 години е бил в същото състояние: " За мен тогава щеше да е от голямо, голямо значение да получавам веднъж дневно безвъзмездна храна. "

Бедните ще стават от ден на ден

Вчера в английския парламент бе импортирана петиция, която упорства на децата да бъде обезпечено хранене три пъти дневно - освен в учебно заведение, само че и по време на ваканциите. Благодарение на персоналните старания на Маркъс Рашфорд, през предходната година към този момент на два пъти бяха раздадени купони за безвъзмездна храна по време на ваканцията. А в следствие от новата му самодейност, бедните деца ще получат такива купони и през наближаваща шестседмична лятна почивка.

През предходната година броят на децата, които са получавали хранителни пакети, се е нараснал с близо 50%. Повечето от тези деца са толкоз небогати, че не могат постоянно да си разрешат достъп до отопление, ток, топла храна и предмети за поддържане на хигиената. А занапред ще става и по-лошо. " Процентът хора, които живеят в последна беднотия, несъмнено внезапно ще нарасне ", счита Ейдриън Пабст, заместник-директор на реномирания Национален институт за стопански и обществени проучвания. " Крайна беднотия " значи, че приходите в едно едночленно домакинство са под 81,40 евро седмично. Според прогнозата на института, през идващите две години над 1 милион възрастни във Англия ще живеят в последна беднотия - а това ще съставлява растеж от 271% единствено за три години.

Неравенството сред хората на Острова пораства към този момент от години. Коефициентът " Джини ", който мери нивото на неравноправие в едно общество (0 е цялостно тъждество, 1 оптимално неравенство) във Англия възлиза на 0,39. А това е измежду най-лошите стойности в развитите страни. Германският вестник " Ди Велт " отбелязва, че в Европейски Съюз единствено в България стойностите са по-лоши.

Защо има небогати деца?

Причините за отварящата се ножица сред небогати и богати във Англия са сложни. Депутат от Консервативната партия сподели по време на вчерашните диспути в Народното събрание, че преплитането от аргументи е комплицирано и не може се да изясни по напълно елементарен метод. Според него в страната има гладуващи деца както заради възходящата безработица или зле заплатен труд, по този начин и заради непредвидени сривове на фамилните приходи, ниско ниво на начетеност, ненадейно раздробяване на партньорска връзка или сложен достъп до магазини с евтина храна. Ейдриън Пабст и други стопански специалисти се притесняват, че бедността занапред ще нараства. През септември, когато изтекат краткотрайните правила за работа на скъсен работен ден, безработицата ще се усили, споделя Пабст и прибавя, че ще изчезнат много работни места в региона на услугите и гастрономията.

" Британският модел не работи добре. Или най-малко не в цялата страна ", обобщава Пабст. Да, финансовата рецесия, след това Брекзитът и най-после пандемията изключително изостриха проблемите, аргументите обаче се коренят по-далеч в предишното, счита той и показва двете най-важни: неналичието на стратегии за подкрепяне на изключително изоставащите райони и незадоволителните тласъци за достигането на по-високо обучение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР