Още преди да се качим за първи път в новата

...
Още преди да се качим за първи път в новата
Коментари Харесай

Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda

Още преди да се качим за първи път в новата Mazda, от компанията побързаха да ни осведомят, че това е най-луксозният модел от новата им гама, като концепцията му е да се намеси измежду европейските премиум марки. Новата Mazda CX-60 съчетава техния фамозен Skyactiv-G 2.5-литров четирицилиндров бензинов мотор, електрически мотор и 17.8 kWh батерия. Как се показва това първокласно SUV, ви описваме в този момент. 
Прочетете още
Предвид взаимната работа на електромотор и мотор с вътрешно горене, систематичната мощ на автомобила е 327 к.с., които се предават на четирите колела през осемстепенна автоматизирана трансмисия. Всичко това прави най-луксозната Mazda и най-мощната, правена в миналото. Това съвременно задвижване предлага избор и от режими на шофиране: естествен, състезателен, офроуд, за изтегляне и EV, като последният прави допустимо шофирането единствено на ток в продължение на 60 километра, което е повече от междинното пътешестване до работното място и назад.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 2
 

В сходство с философията на Mazda колата има три съществени равнища на съоръжение, Exclusive-Line, Homura и Takumi. А най-общо видяно CX-60 уголемява SUV гама на Mazda, надграждайки над ставащата все по-популярната у нас и в Европа Mazda CX-5.

Първият PHEV на Mazda впечатлява и с изключителни екологични качества с WLTP смесен разход на гориво от 1.25 литра на 100k километра по стандарта WLTP, което в действителни условия естествено не е тъкмо по този начин, само че все пак огромното SUV се оказа много икономично. Средният разход, който регистрира ръб компютърът след теста ни, беше 4.2 литра на 100. Комбинираното задвижване обезпечава ускоряване от 0 до 100 км/ч за единствено 5.8 секунди с оптималната скорост от 200 км/ч.

 
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 3
 

Mazda CX-60 Exclusive-Line може да бъде съчетана с трите опционални пакета, с цел да предложи оптимален избор на клиентите и да добави обширното общоприетоо съоръжение на CX-60. Homura се отличава образно от Exclusive-Line посредством лайстни в цвета на каросерията на арките на калниците и мрачно покритие на радиаторната решетка, плюс лъскави черни огледала и обработка на решетката с форма на пчелна пита, до момента в който 20-цоловите черни алуминиеви джанти приключват открояващия се външен тип.

В горната част на напълно новата Mazda CX-60 е равнището на съоръжение Takumi, което разполага с 20-цолови черни машинно обработени алуминиеви джанти и огледала в цвета на каросерията, комбинирани с хромирана присъща радиаторна решетка. Като цяло дизайнът на радиаторната решетка е друг и неповторим за тази трансформация.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 4
 

Mazda CX-60 споделя същия деликатно премислен дизайн на кокпита, който се среща във всички коли на Mazda, със симетрично оформление, фокусирано върху лидера за да се достави неповторимото за Mazda чувство за едно цяло с колата. Като максимален автомобил, CX-60 обезпечава 570-литров багажник и обилно място за петима души.

Дизайнът употребява мощна неотстъпчивост на каросерията и конфигурация на предното окачване с двойни носачи и многораменно задно окачване, с цел да обезпечи спортно шофиране, което е синоним на доста от моделите на марката. Поставянето на батерия сред предния и задния мост и допустимо най-ниско в пода, в допълнение спомага за центъра на тежестта и стабилността на CX-60. Возията е мека, само че макар изказванията на инженерите, крен в завоите се усеща.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 5
 

Както към този момент споменахме силовият тракт е комбиниран с напълно нова осемстепенна автоматизирана трансмисия и системата за задвижване на всички колела i-Activ. сходно на возията и трансмисията е настроена за гладко шофиране. Смяна на предавките съвсем не се усеща, колата е приятна и за дълъг пробег, и за градско шофиране, само че несъмнено не е предопределена за динамично шофиране. Тоест ще се хареса на тези от водачите, които избират комфорта, пред динамичността.

Комфортното преживяване на борда на CX-60 се добавя и от няколко нови технологии, които дебютират в модела: See-Through View - последващо потомство 360-градусов екран с разширено зрително поле при ниски скорости; Hill Descent Control (HDC), който оказва помощ за безвредно втурване по стръмни скатове с хлъзгави или неравни пътни настилки; и адаптивен круиз надзор (i-ACC), който към този момент включва ограничавания на скоростта от системата за различаване на пътни знаци. Всички те работят извънредно добре и са част от търсения резултат за същински премум автомобил.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 6
 

Ако би трябвало да обобщим, то ще кажем, че най-луксозната и най-мощна Mazda предвещава началото на нова глава за марката, освен че е първата кола с plug-in хибридно задвижване, само че също по този начин слага нови стандарти за качество на интериора, дизайн и технология - наблягайки устрема на японската марка към премиум сегмента.

Изцяло новата Mazda CX-60 е първият от двата нови модела на компанията, които ще бъдат показани в цяла Европа в близко бъдеще, като вторият е триредовият Mazda CX-80. Освен това към 2.5-литровия e-Skyactiv PHEV задвижващ механизъм в гамата на CX-60 на по-късен стадий ще се причислят два нови мотора на Mazda, които са създадени благодарение на концепцията за „ вярно оразмеряване “, която изисква усъвършенстван работен размер за усъвършенствана горивна и енергийна успеваемост.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 7
 

Това са новото потомство редови шестцилиндров 3.0-литров e-Skyactiv X бензинов мотор и по-интересното - 3.3-литров e-Skyactiv D дизелов мотор. И двата мотора ще разполагат с M Hybrid Boost – 48V мека хибридна система на Mazda и ще комбинират висока мощ с отлична спестовност на гориво и излъчвания.

И двата силови елемента ще са съчетани със същата осемстепенна автоматизирана скоростна кутия и система за задвижване на всички колела i-Activ като при PHEV версията, само че дизеловият елемент e-Skyactiv D и бензиновият мотор e-Skyactiv X са създадени да бъдат предлагани и единствено със задно задвижване на колелата.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 8
 

Изцяло новата Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV предвещава нова глава в SUV историята на Mazda и се причислява към електрическата Mazda MX-30, Mazda M Hybrid CX-30 и неотдавна обновената Mazda CX-5 2022 година в цялостната SUV гама на марката. А що се отнася до цените, то те не наподобяват ниски и стартират от 98 590 лева с Данък добавена стойност. Що се отнася обаче до премиум сегмента в който се е прицелил модела, то те, съпоставени с аналози от немското първокласно трио, са си напряко атрактивни.
Бързи обстоятелства:
Mazda CX-60
Цена: 98 590 лева с Данък добавена стойност
Механична: 327 к.с. 4 цилиндъра 2,5 литра бензин/електрически, 8 сп. и 4WD
0-100 км/ч: 5.8 сек
Максимална скорост: 200 км/ч
CO2 излъчвания: 33 г/км
Комбиниран разход по WLTP: 1.25 л/100 км
Размер: дължина 4.75м, ширина 2.14м, височина 1.68м
Багажник: от 570 до 1 726 литра
Собствено тегло: 1 981 кг
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 9
Плюсове: просторен салон, доста пестелив силов тракт, добре проектирани седалки, първокласен интериор, мека возия.

Минуси: Известна тромавост при ускоряване, идваща от плавния ход на трансмисията, по-голям крен в завоите.
 Тествахме най-мощната, най-икономичната и най-луксозна Mazda - 10
 

 Източник: Mobile.bg
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР