Още по темата14.04.2022 / 18:26След като руска ракера свали хеликоптера

...
Още по темата14.04.2022 / 18:26След като руска ракера свали хеликоптера
Коментари Харесай

След като свалиха хеликоптера му, руснаците плениха бесарабския българин Бурлаков

Още по темата14.04.2022 / 18:26
След като съветска ракера смъкна хеликоптера на бесарабския българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна) и той оцеля като по знамение, е покорен от руснаците. Той е бордов механик на машината, която е част от украинската работа за търсене и избавяне.

Капитан Бурлаков е брат на някогашния ръководител на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, съобщи bg-voice.com.

Руската войска смъкна два украински хеликоптела край Мариупол още на 5 април, обявявайки, че полетите им целят евакуирането на управлението на полка Азов от обсадения пристанищен град. Довчера се смяташе, че капитан Бурлаков е умрял, само че към този момент е несъмнено, че той се намира в съветски плен и е настанен с тежки пострадвания в болница в Крим.



Кап. Бурлаков, Сн.: izmacity

Дмитрий е бил разпитан от болничното си легло. Той е декларирал,  че полетът на хеликоптера не е имал за цел спасяването на бойци от групировката Азов, а се е опитал да избави бойците от другата машина, която е била свалена от руснаците преди този момент.

“Това беше евакуационен полет за ранените. Нямахме време да изведем никого – бяхме свалени при задход към сваления хеликоптер ”, споделя той по време на разпита.



Кап. Бурлаков, Сн.: izmacity

Последиците от рухването на хеликоптера са доста съществени за сънародника ни. Дмитрий има фрактури на двата крайници и ръцете. Все още не се знае какво ще се случи с Бурлаков. Надеждите са той скоро да влезе в описите за замяна на военнопленници.

Сайтът оповестява, че сънародникът ни има две деца и три сестри. Една от тях – Райна Манджукова, написа пост в обществените мрежи, с който изрази вяра, че брат й скоро ще се върне вкъщи.

Райна Манджукова е публицист и някогашен ръководител на Държавната организация за българите в чужбина. Постът в ДАБЧ заема в интервала 2009-2010 година. Като началник на организацията се застъпва за по-пълна съгласуваност на държавната политика към българските общности отвън страната, за развиването на българските учебни заведения и медии зад граница. Учредява премията “Българка на годината ” на името на светицата Злата Мъгленска.

С декрет на президента на Украйна Володимир Зеленски капитан Дмитрий Бурлаков е награден с медал Богдан Хмелницки III степен за проявена храброст и саможертвени дейности в отбрана на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР