Още по темата09.02.2019 / 23:15Български емигрант направи дарение от 1

...
Още по темата09.02.2019 / 23:15Български емигрант направи дарение от 1
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Бъдете малко глупави, малко мързеливи и много щедри

Още по темата09.02.2019 / 23:15Български бежанец направи подаяние от 1 млн. $ за болничното заведение в Мадан

Коментар на водещия на " 12о минути " по Бтв: Светослав Иванов 

Ще стартира с нещо хубаво. Една история, която е тъкмо противоположното на самобичуването, което е толкоз особено за народопсихологията ни. 
През годините съм имал и имам щастието да ви показва доста известни и авторитетни хора, хора с неповторими истории и характери - както българи, по този начин и чужденци. Никога не разясня гостите си, тъй като това не е етично, само че ще ви опиша за една от най-уникалните персони, които в миналото са влизали в това студио.



Този   човек   е   роден   в   Мадан .  Като дете прочита " До Чикаго и обратно " на Алеко и бяга към Съединените щати. След години той основава печатарски бизнес, който му печели прозвището " Краля на печатарите " в Съединени американски щати. С доста труд той се трансформира в мултимилионер, само че не това е значимото. В неговата история на триумфа има няколко универсални послания, от които можем да научим доста. 

" Пътят към триумфа, споделя той, е да си малко малоумен, ленив и великодушен ". 

Когато видях тези думи във кино лентата на Нери Терзиева и Иглика Трифонова за,, се запитах - за какво би трябвало да си малко малоумен? Защото, изясни ми Чападжиев в това студио през 2016-а, доста умните или тези, които се мислят за доста умни, в множеството случаи се двоумят да създадат каквото и да било.

Той е почетен жител на щата Илиноис. Финансира лечебни заведения и сиропитаща, построява църкви и джамии. Той е и един от първите, които заплащат на Ричард Брансън, с цел да полетят в космоса. Той е индивидът, който откакто Нигерия ни опустоши в първия мач на международното в Съединени американски щати през 94-а, събира целия тим в Чикаго, с цел да ги стимулира. 

Но да се върнем към трите правила за триумфа. Ако си доста работен, споделя Шефкет, нямаш време да мислиш и тогава постоянно някой различен, който има това време, се възползва от теб. Най-работните се трансформират в най-хубавите чиновници и постоянно остават такива. И би трябвало да си великодушен - тъй като в случай че хората, които работят за теб не получават своя дял от триумфа на компанията ти, тя е обречена.

Тук е изцяло прав. Ако служащите ти се усещат неудовлетворени. Ако с облагата си купиш най-скъпата кола, до момента в който не си пипал приходите на хората с години, средносрочно, ще пристигна миг, в който ще би трябвало да връщаш и кола, и къща, до момента в който компанията ти отива в историята.

Такива предприемачи гледаме и гледахме с години в България. Заради този метод на мислене, почтените бизнесмени, тъй като има и доста такива, сега не могат да намерят работна ръка, което пречи на цялата стопанска система. Стотици хиляди си потеглиха или мислят за изхода.

Шефкет Чападжиев всяка година се прибира в Мадан, с цел да се събере с роднините и приятелите си от детинство.

Тези дни, той преведе един милион $ на болничното заведение в Мадан, която беше застрашена от банкрут.

И този жест ми даде мотив да напиша този коментар. Защото макар, че прекарах един час с този човек в това студио, аз научих доста. Той не къса с корените си.

Но не, с цел да се бие в гърдите с някакъв напудрен национализъм, а тъй като може би по този начин се усеща сигурен. Така се усеща човек. Помислете по тази причина, идващият път, когато някой изкуствено се пробва да ни разделя. И спрете да хвърляте парите и фантазиите си през балкона. Бъдете малко глупави, малко мързеливи и доста великодушни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР