Още по темата Парламентът най-критикуван в доклада на ЕК, ВСС

...
Още по темата Парламентът най-критикуван в доклада на ЕК, ВСС
Коментари Харесай

Вечерни новини: Брюксел видя напредък на България в съдебната система, но не достатъчен; Държавата подготвя спорна поръчка за 800 млн. лв.

Още по тематиката
Парламентът най-критикуван в отчета на Европейска комисия, Висш съдебен съвет - нова вяра

Европейската комисия счита, че България и Румъния могат да създадат съдбоносен напредък до края на 2018 година, с цел да изпълнят рекомендациите за промени
15 ное 2017
Българска социалистическа партия изиска оставката на Димитър Главчев, откакто той изгони Корнелия Нинова от Народното събрание

Скандалът се развихри, до момента в който левицата настояваше Бойко Борисов да обясни изказванието си, че в Народното събрание има наркотрафиканти
15 ное 2017
Вечерни вести: Туризмът и строителството форсираха стопанската система, страната продаде за първи път ДЦК с негативна рентабилност

И още: Броят на заетите продължава да расте; Брюксел показва в сряда мониторинговите отчети за България и Румъния
14 ное 2017
Вечерни вести: ГЕРБ и Движение за права и свободи в офанзива против приватизацията, а Банско отново желае втори кабинков въжен превоз

И още: Прокуратурата удостовери, че някогашният здравен министър не е направил престъпление; Европейски Съюз се готви за опцията да няма договорка за Brexit
13 ное 2017 Очаквано денят мина под знака на мониторинговия отчет на Брюксел за България, като някои политици видяха в него положителни вести, само че пък окончателната оценка е, че напредъкът не е задоволителен. В същия отрицателен подтекст са и новините за северната ни съседка Румъния, която прави крачка обратно след огромния прогрес до началото на годината.

Във вътрешния живот обаче не отчетът провокира неспокойствие, а поредна парламентарна политическа кавга сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. И като че ли апропо и шепнешком стана ясно, че варненската корабостроителница " Делфин " най-вероятно ще строи двата бойни кораба за над 800 млн. лева за армията. Този голям разход за данъкоплатците се промъква без гласност и същинско съревнование.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Докладът на Европейска комисия: Трябва още

17-ият следващ мониторингов отчет на Европейската комисия за правосъдната система и вътрешния ред в България, оповестен в сряда, регистрира значителен прогрес единствено по 4 от общо 17 рекомендации, отправени към страната в предходния отчет през януари. И въпреки, че всички позитивни констатации в него приключват под изискване – че занапред има още работа, че трябват съответни дейности и резултати и нищо не е завършено дефинитивно, в един глас българските институции и политици оповестиха, че най-сетне България е получила позитивен отчет.

В същия звук, въпреки и по-уклончиво, са и оценките на Брюксел - забележителен прогрес, рекомендациите са отчасти изпълнени, към момента има път, който България би трябвало да извърви, е посланието на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. В отчета само Народното събрание е непосредствено подложено на критика за непредвидмото законодателство, гласувано незабавно и на мрачно.

Накратко: Брюксел (слава-богу) ще продължи да надзирава прокуратура, съд и законотворчество. А това наподобява единствената сигурна бариера пред това ръководещите да развихрят силовата си машина против всеки неуместен политик или предприемач.

Варненската корабостроителница " Делфин " евентуално ще получи гигантска поръчка за армията в противоречиво съревнование

Офертата на варненската компания " Делфин " " е удовлетворила техническите и финансовите условия на поканата за даване на предложения за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили ". Това е преценката на междуведомствена група от представители на военното, финансовото и икономическото министерство, публично оповестена през днешния ден. Всъщност варненската корабостроителница е единствен участник в " конкуренцията ", в която срокът беше къс, а документите само на български. За задачите на плана предходният парламент отпусна до 820 млн. лева, които целево би трябвало да бъдат изхарчени в границите на 5 години.

От известието на военното министерство не излиза наяве по какъв начин ще се действа оттук насетне: дали министърът на защитата непосредствено ще подпише контракт с МТГ " Делфин ", дали преди този момент би трябвало да получи мандат от Министерския съвет или ще има наново утвърждение на единствената оферта от Народното събрание. Въпреки че процедурата се движи от няколко месеца, до през днешния ден даже имената на поканените евентуални участници в многомилионната поръчка бяха засекретени.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Колко най-много може да се заплаща в брой

За следващ път финансовото министерство пробва да свие сумата, която е позволена за кешово заплащане. Предложението тя да се понижи от 10 хиляди на 5 хиляди лева в четвъртък ще бъде прегледано на второ четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Това е основното гласоподаване, от което излиза наяве дали ръководещите поддържат понижението. За фирмите ограничаването е значимо, тъй като глобите за нарушаването са големи: 50% от заплащането за компании и 25% за жители. През юли само депутатите от ГЕРБ поддържаха понижението на прага.

Нови елементи за съветската дезинформация и интервенция в политически процеси посредством обществените мрежи

Нова информация за съветската интервенция в поредност политически събития в Западния свят и основаването на подправени вести разкрива все по-мащабна картина на операции. Проучване на Times, оповестено в сряда, демонстрира, че съветски сметки са заляли обществената мрежа Twitter с съвсем 45 000 известия за Brexit в границите на 48 часа към референдума предходната година в опит да сеят разкол по време на вота.

Също в сряда годишният отчет за свободата в интернет през 2017 на организацията Freedom House, сподели, че през последната година най-малко в 18 страни по света, в това число Съединени американски щати, е записано значително манипулиране на публичното мнение през интернет и потребление на тактики за дезинформация преди и по време на предизборни акции. Режимите в Китай и Русия са пионери в използването на подривни способи за изкривяване на онлайн полемики към този момент над 10 години, се споделя в отчета.

СБЛЪСЪК

Българска социалистическа партия изиска оставката на Димитър Главчев, откакто той изгони Корнелия Нинова от Народното събрание

Българска социалистическа партия желае оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. Дотук се стигна, откакто в сряда той изгони водача на социалистите Корнелия Нинова от пленарната зала поради " засегнатост на Народното събрание и членове на Министерския съвет ". Поводът бе декларация, която Нинова чете от името на Българска социалистическа партия, откакто Народното събрание отхвърли настояването на левицата министър председателят Борисов да пристигна в залата и да обясни изказванието си, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик, както и депутати, купуващи гласове на пандизчии. " Министър-председателят твърди обществено, че в Народното събрание има наркотрафиканти. Защо поради този човек се подлагате на угодничество, нямате ли достолепие ", обърна се тя към всички в залата и напомни остаряло изявление на Борисов, че в Народното събрание всички са безделници. " Не можете да говорите в декларация каквото си желаете. Не сте на пленум на Българска социалистическа партия ", съобщи ръководителят на Народното събрание и я в профил от съвещанието.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон

Григор Димитров се класира за полуфиналите на финалния тенис шампионат на АТП в Лондон, откакто победи с 6:0, 6:2 белгиеца Давид Гофен. Българинът оглави класирането в група " Пийт Сампрас " с две победи от два мача, а в петък ще се изправи против испанеца Пабло Кареньо Буста в третия си дуел. В другата група Роджър Федерер също има две победи от два мача, а Джак Сок и Александър Зверев имат по победа и загуба.

Австралийците с възторг поддържаха еднополовите бракове

Около 7.8 милиона гласоподаватели в Австралия са дали своят вот поддръжка на узаконяването на еднополовите бракове, което прави 61.4 % от всички взели участие в националното допитване 12.7 млн. гласоподаватели. Гласуването, което не е наложително, е минало при много висока интензивност – в него са взели участие 79,3 % от общо 16 милиона австралийци с право на глас. Австралийският министър председател Майкъл Търнбул даде обещание закон за еднополовите бракове до Коледа, защото гласуването е недвусмислено и безапелационно.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Търгът за строителството на продължението на автомагистрала " Хемус " до разклона за Плевен и Ловеч ще стартира през втората половина на годината и до 2-3 години тя ще стигне до там, заяви шефът на пътната организация Дончо Атанасов. Поставеният период е прекомерно упорит - поръчката за тези 50 км. евентуално ще отнеме най-малко година, по този начин най-оптимистичният сюжет е трасето да е построено към 2022 година

Пенсионерите с ниски пенсии (до 321 лева.) ще получат коледна добавка в размер на 40 лева, заяви пред Българска национална телевизия министърът на труда Бисер Петков. Това са към 1.232 млн. пенсионери или близо 60% от всички. Държавата към този момент обичайно заделя по 50 млн. за коледните добавки, само че постоянно го прави изключително, а не го възнамерява като разход в бюджета.

Отпада опцията за продажба на обособени елементи от държавни компании от забранителния лист. Тези ремонти, импортирани от Кристиан Вигенин (БСП), изненадващо одобриха на първо четене депутатите в сряда, освен това в отсъствието на опозицията след скандал сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Проектът бе стимулиран от проблема с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко парцела, които бяха купени от компания на младежи без бизнес история, а по-късно трансферирани на свързваната с Делян Пеевски компания " Дореко комерс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР