Още по темата: На пазара на свинското месо всичко е

...
Още по темата: На пазара на свинското месо всичко е
Коментари Харесай

Свинското поскъпва с 50% до Нова година

Още по тематиката: На пазара на свинското месо всичко е умерено Тревога: Тайно продават свинско до Пловдив СНИМКИ

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с към 50% по-висока, в сравнение с е била при започване на 2019 година Средната му цена ще е 7,50 лв. - това съобщи по bTV специалистът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

" Цената към този момент се е повишила с към 40% от началото на годината до момента и то освен у нас, а в цяла Европа, само че обстановката с африканската чума ще способства за още едно повишаване ", сподели той.

Според него има и лек отлив от потреблението на свинско у нас в последно време, в границите на към 5%.

До недостиг от свинско съгласно него обаче надали ще се стигне , по-скоро казусът е, че целият бранш ще пострада и загубите ще са милиардни.

Мухи и комари също могат да придвижват болестта от африканска чума по свинете, сподели в това време микробиологът проф. Христо Найденски. Правени са такива опити със инфектирани мухи и е научно потвърдено, че този път на разпространяване на заболяването е наедно с разпространяването посредством дивите прасета, хранителни боклуци и така нататък Африканската чума по свинете е доста съществено заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и съгласно проф. Найденски най-малко още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, без значение дали ще успеем да потушим настоящия пик на заболяването.

От началото на болестта до момента у нас са евтанизирани над 60 000 прасета. До месец броя им ще надвиши 100 000. Вноското свинско месо, което се употребява най-вече за салами, към този момент е поскъпнало с 35%.

Освен това Китай, който е най-големия производител и потребител на свинско, също е инфектиран с африканска чума. Там провалите са върху над 50% от прасетата. Дир.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР