Още по темата Масово раздвижване Обемите в търговията със спортни

...
Още по темата Масово раздвижване Обемите в търговията със спортни
Коментари Харесай

Олимпийският принцип е жив. Или надигран

Още по тематиката
Масово оживление

Обемите в търговията със спортни артикули и възходящият брой надпревари за фенове са знак, че българите спортуват повече
17 фев 2018
Гришо от Струмица

Как да станем известни тенисисти, без да играем тенис, в няколко стъпки
16 фев 2018 Оригиналният олимпийски принцип гласи, че е значимо присъединяване, а не класирането. Но от дълго време е недействителен. С годините МОК толкоз стегна броя на участващите спортисти, а федерациите сътвориха такива цедки за разпределяне на квоти, че рядко на игрите има просто участващи. Повечето, които виждате по малкия екран, са елитни спортисти, най-вече експерти. Разликата е, че едните са по-добри от тези, които приключват в задните места на класирането.

Е, в името на разширението на географията историята помни и комични случаи. Бобслей тим от Ямайка, който стана и мотив за основаването на филм. Или пък скиор от Гана, който едвам слиза по трасето. А в по-ново време цигуларката Ванеса Мей беше значима фигура на олимпийските игри в Сочи през 2014 година, където взе участие в алпийските ски от името на Тайланд. Както се оказа преди две години – с манипулирани резултати от квалификационно съревнование в Словения, за което беше лишена за четири години от спортни права.

Игрите в Пьонгчанг също имат своя воин. Или по-точно героиня. А спускането й се трансформира във евентуално най-комичното, само че и споделяно в обществените мрежи показване. Това е американката Елизабет Суони, която също осъществя олимпийската си фантазия. Не в смисъла на притежател на медали, а поради самото присъединяване. Трийсет и три годишната Суони се състезава в ски фристайла от 2013 година с единствената цел да се класира за олимпийски игри. " Състезава " е най-общо казано, защото тя не разполага с нито един трик в репертоара си при спускането по халфпайпа.

След като излиза наяве, че равнището на американския тим е въпреки всичко над междинното в света, тя се записва като играч на родната Венецуела. Накрая минава под маджарски байрак поради унгарските си баба и дядо. В последна сметка проектът съумява – унгарският фристайл не е доста по-добър от нейния, жестоко казано жанр.
Освен това би трябвало и малко ловкост, с цел да се преодолеят квалификационните условия на ски федерацията. За да се класира за олимпийските игри, Суони би трябвало да приключи в топ 30 в няколко надпревари за Световната купа. След като обикаля света за трупане на точки, тя съумява да вземе квота през декември на старт в Китай, до момента в който най-хубавите са на доста по-престижна конкуренция в Колорадо. Завършва 13-а от 15 участници, което не значи, че е победила някого. Тя просто се е възползвала от обстоятелството, че някои от състезателите са паднали при осъществяванията си и че в няколко надпревари е имало по-малко от 30 участници. Тактиката " участвай и се опитвай да си стоиш на ските до финала " сработва. " В женския пайп конкуренцията не е толкоз многочислена и тя взе участие във всички международни купи, където има единствено 24, 25 или 28 дами. Понякога се случва някоя да падне, тъй че тя не приключва постоянно последна ", споделя съдията Стийл Спенс пред Denver Post.

Заради това, че няколко евентуални участници на игрите се отхвърлиха поради травми, поради лимита за брой скиори от една страна и поради разпоредбите за преразпределение на квотите, ски федерацията на Унгария получи правото да я изпрати в Пьонгчанг. На мнозина може и да им е смешно, само че такива са разпоредбите. Този случай евентуално ще докара до промени в нормите за разпределяне на квоти. Но по този начин или другояче, Суони си взе своите секунди международна популярност и сбъдна фантазията си да взе участие на зимните олимпийски игри. И възвърне правилото, че значимо е присъединяване...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР