Още по темата: Кои са гробокопачите на общинското здравеопазване Тежкото

...
Още по темата: Кои са гробокопачите на общинското здравеопазване Тежкото
Коментари Харесай

Ликвидираха Белодробна, наред е Първа градска

Още по тематиката: Кои са гробокопачите на общинското опазване на здравето
Тежкото състояние, в която се намира МБАЛ " Свети Мина ", известна като Първа градска, е прегледен образец, че промяната на шефове и наливането на пари не всеки път оказва помощ за решаването на проблемите. След като взе цялата власт в Пловдив, сегашната администрация завари отпред на болничното заведение доктор Борис Джурджев. Той постави съществени старания да усъвършенства нейното финансово положение, предложения проф. Александър Чирков за съветник с упоритостта да притегли повече клиенти. В началото на 2016 година обаче доктор Борис Джурджев подаде оставка. Тя бе призната от управниците. Стана ясно, че отговорностите на здравното заведение са 1.2 милиона лв.. На сесията на Общинския съвет на Пловдив на 28 януари същата година за шеф на лечебницата бе определена доктор Галина Карауланова. Това стана по предложение на общинските съветници от Реформаторския блок. Разбра се, че задълженията на Първа градска са над 2 милиона лв.. Новият шеф получи период от половин година да вдигне здравното заведения на крайници. Иначе МБАЛ " Свети Мина " ще бъде влята в печелившата МБАЛ " Свети Пантелеймон ". Въпреки положените старания и реализирани известни триумфи от управлението на Първа градска, нейното финансово състояние оста​ва тежк​о. Тогава доктор Карауланова изиска от Общината да изплати всички отговорности на здравното заведение и се разгласи срещу сливането му МБАЛ " Свети Пантелеймон ". Управляващите от ГЕРБ обаче не се съгласиха с нея и на сесията на Общинския съвет на Пловдив на 24 ноември 2016 година я освободиха от поста. Мотивите за предлагането за отстраняването на досегашния шеф на МБАЛ " Свети Мина " са тежкото финансово положение на здравното заведение и дребното доходи, които то акумулира. Част от съветниците напуснаха залата при споменаването на доктор Генади Странджев. Той ликвидира някогашната Белодробна болница, като година и половина стоеше самичък в постройката на заплата от 1500 лв..

Медиците от УМБАЛ " Свети Мина ", които участваха на дебатите в постройката на Общинския съвет, си потеглиха гневни, откакто схванаха кой е новият им шеф. По време на разногласията дали да бъде заменено управлението на болничното заведение се стигна до нападки сред съветниците. Управлението на Генади Странджев обаче не минава по никакъв начин леко. През последните години МБАЛ " Свети Мина " продължава да е в тежко финансово положение и да разчита най-много на дотациите от Общината. Няколко пъти чиновниците стачкуваха за по-високи заплати и по-добри условия на труд, само че без успах. Част от тях си потеглиха. В началото на тази година болничното заведение бе напът да остане съвсем без медицински сестри, откакто 30 от тях оповестиха, че подават оставки. Ръководството съумя да задържи част от тях и подвигна малко заплатите. Тежкото финансово положение на болничното заведение остава и на последната сесия на Общинския съвет на 1 август бяха отпуснати още 500 000 лв. за покриване на най-належащите ѝ потребности.

Управителят на МБАЛ " Св. Мина " доктор Генади Странджев пък бе длъжен от съветниците да напише възстановителен проект. Според доктор Линия Учкунова (Патриотичен фронт) до момента от градската хазна на " Св. Мина " са дадени 4 214 000 лв., само че болничното заведение отново потъва. Божидар Здравков (ДСБ) предизвести, че " Св. Мина " върви по стъпките на Белодробна болница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР