Още по темата Демоните на разделението в САЩ след сблъсъците

...
Още по темата Демоните на разделението в САЩ след сблъсъците
Коментари Харесай

Водещи компании в САЩ спират услугите си за радикални сайтове

Още по тематиката
Демоните на разделянето в Съединени американски щати след конфликтите във Вирджиния
17 авг 2017
Марк Зукърбърг желае обществената мрежа да се развива към видеоиндустрията, само че пазарът е към този момент напълнен
15 авг 2017
Въпреки че фирмите в бранша се показват добре, късите позиции се усилват
14 авг 2017
Недоволството на Париж беше подбудено от онлайн платформата Airbnb
14 авг 2017
Компаниите от Силициевата котловина се срещнаха с новия президент на Съединени американски щати, откакто по време на акцията съвсем всички подкрепяха Хилари Клинтън
15 дек 2016

След голям брой софтуерни компании се сплотиха против открития неонацистки уебсайт The Daily Stormer. Сред тях са Гугъл, Apple, GoDaddy, Visa, American Express, PayPal и Twitter, като всички те обявиха, че няма повече да оферират услугите си на уеб сайтове с нацистко наличие, написа Financial Times.

Това принуди The Daily Stormer, да се реалокира в " тъмния интернет ", където не може да бъде открит със общоприети търсачки. Въпреки едностранното наличие на уеб страницата свалянето му повдигна полемика за свободата на словото и отговорността на хостинг фирмите.

Частни компании, частни правила

Множество последваха случилото се в Шарлотсвил. В понеделник в The Daily Stormer беше оповестена нападателна публикация, ориентирана към една от жертвите на бурните митинги. Не след дълго публикацията събра много внимание в обществените медии като образец за експанзията на извънредно десните протестиращи. Тогава най-голямата хостинг компания в света – GoDaddy, приключи регистрацията на The Daily Stormer. След което домейнът беше регистриран в Гугъл, където в границите на няколко часа още веднъж беше свален.

Дори и хора, който поддържат правото на GoDaddy и Гугъл да упражняват безспорен надзор върху услугите, които оферират, считат, че казусът е по-сериозен. Един от тях е професорът по право в Santa Clara University, Ерик Голдман. Той споделя за сп. Slate, че обстановката с The Daily Stormer е по-дълбок проблем. " Хостинг фирмите оферират основни услуги, които постоянно попадат под политически напън. Инфраструктурният надзор върху наличие в тази обстановка е доста по-значителен от това, което сме привикнали да виждаме. "

След началния подтик от GoDaddy редица компании направиха изказвания против уеб сайтове с коренно наличие. Visa, American Express и PayPal не разрешиха услугите си за парични преводи за уеб сайтове с " радикални визии. " Фейсбук и Reddit отстраниха няколко расистки групи, даже и Spotify разгласи, че ще отстранява песни от " групи на омразата ". Всички компании обявиха, че разпространението на сходни възгледи води до " провокирана физическа експанзия ", което нарушава техните условия за прилагане.

Двоен стандарт

Последния път, когато тези компании влязоха в разногласия за свободата на словото, беше борбата към препоръчано законодателство Съединени американски щати, което щеше да ограничи уеб страниците, нарушаващи авторски права. Позицията на цялата Силициева котловина тогава беше, че да откажеш инфраструктурни права в интернет е " равно на смъртна присъда. "

В публикация за Slate Уил Оримъс излага спорните дейности на Гугъл и GoDaddy по отношение на свободата на словото онлайн. От дълги години Фейсбук не смъква затворени расистки групи от платформата си. Гугъл постоянно демонстрира Daily Stormer на тези, които го търсят. И все пак за няколко часа The Daily Stormer изчезна безследно.

" Ако моят снабдител на интернет желае да ми откаже опцията да чета обидни публикации като тази в Daily Stormer, това е проблем ", споделя за Financial Times Нейт Кардосо, основен юрист на Electronic Frontier Foundation. Той изясни, че има разлика сред това Фейсбук да постанова цензура върху наличие в тяхната платформа и това " доставчиците на инфраструктура, да ти пернат шалтера ".

Кардосо разяснява, че на платформата на уеб страницата не е имало незаконно наличие. " Всички би трябвало да могат да видят сходни ужасни публикации и да ги отхвърлят по свое решение ", споделя Кардосо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР