Още по темата: Борислав Инчев: "Южен" се задъхва без инвестиции

...
Още по темата: Борислав Инчев: "Южен" се задъхва без инвестиции
Коментари Харесай

Малкият Париж стана най-големият район в Пловдив

Още по тематиката: Борислав Инчев: "Южен " се задъхва без вложения в пътища Битката за нов кмет в Кючука - ГЕРБ против Патриотите

На локалните избори през октомври още веднъж ще избираме мажоритарно кметовете на шестте региона на Пловдив. В своята нова поредност " Марица " споделя по какъв начин се ръководи малко кметство под тепетата и какво съумяха да свършат избраниците, за които сме дали своят вот през 2015 година Дали за четиригодишния си мандат са трансформирали регионите си, с цел да е по-добра средата в кварталите? Парадоксът е, че ги избираме непосредствено, а пълномощията на районните кметове са лимитирани със закон, защото са второстепенни разпоредители с бюджета. Това значи, че получават финансиране единствено за съответни действия, избрани от Голямата община и Общинския съвет. Собствените средства, с които кметовете могат да разходват за поправки и благоустрояване, са мощно лимитирани.

" Кючук Париж ", прочут още като Малкия Париж /в превод от турски кючук е малък/, към този момент трайно заема челното място по население измежду шестте региона на Пловдив. Според последните данни на ГРАО " Кючук Париж " към 15 март 2019 година към този момент е пораснал до 83 031 души, изпреварвайки „ Централен ” с неговите 82 460 поданици.

Тази наклонност ще продължи, тъй като в последно време празните частни терени към Родопите всеобщо се застрояват с хиляди нови жилища. Малкият Париж, прочут до преди двайсетина години като сиромашки работен квартал с бежанци от Македония и Западна Тракия, се трансформира в доходоносна мина за бизнесмени и търсено място за живеене както от страна на пловдивчани, които имат опция да си построят къща в „ Остромила ” или „ Беломорски ”, по този начин и измежду преселниците от страната, напазарували жилища в „ Оазис ” и новите кооперации.

Невиждано строителство се вихри в остарелия ЖК „ Южен ” с олющените му панелки от времето на соца. Земите сред бул. „ Александър Стамболийски ” и ул. „ Поручик Въльо Стефов ” до жп линията са реституирани през 90-те години, само че огромна част от притежателите водели правосъдни каузи, с цел да си поделят наследството или изчаквали да си изтъргуват парцелите за по-добра цена. В момента комплексът е окупиран от дузина кранове на разстояние един километър от клиниката „ Света Анна ” /бившия РУМ „ Родопи ”/, където една до друга се строят три кооперации, до Коматевско шосе, където преди няколко месеца „ Билла ” отвори следващ супермаркет. Срещу него откъм Транспортна болница съвсем са приключени няколко жилищни здания.

До пет етажа е вдигната жилищна кооперация при пресечката на бул. „ Александър Стамболийски ” и ул. „ Асен Христофоров ”. Инвеститорът е компания „ Луксъри Юг ”. За градежа съвсем компактно са залепени още 7 етажа с рекламата на „ Т-Строй 73 ”, която приканва да се купуват жилища. Само на десетина метра същата компания интензивно довършва още една кооперация, чийто възложител е „ Алианто ” ЕООД. Вероятно застроена ще бъде и остарялата спортна площадка пред панелката с номер 1115. До нея, против ДГ „ Светлина ”, към този момент е налят пиедестал. Върху оградата са окачени рекламите на „ Макс строй ” и организация за недвижими парцели „ Кондор ”. Има и офис за продажба на жилища на зелено.

Кореняците, населили комплекса през 80-те години на предишния век, престанаха да се бунтуват против безредното застрояване на една крачка от техните прозорци, откакто първите митинги претърпяха крушение.

Частните парцели се бетонират до дупка, до финален сантиметър и се чака проблемите с неналичието на уличната инфраструктура и паркоместа да станат неразрешими. В ЖК „ Южен ” към този момент има вътрешни улици, в случай че по този начин може да се назова пространството от пет метра сред старите и нови блокове, без никаква настилка, с тиня и дупки. А войната за паркиране стига до рязане на гуми. Повечето от новите кооперации се строят без подземни гаражи и с извънредно незадоволителни места за паркиране /един от образците е с „ Оазис - 3 ” и „ Оазис - 4 ”/.

Може ли областен кмет да контролира този развой? - Не! Строителните позволения за множеството от постройките са издадени от Община Пловдив. Район „ Южен ” утвърждава най-много до пет етажа, и то когато преписките не са завършени от централната администрация. През 2018 година в районното кметство са издадени 267 позволения за градеж, в това число и за такива дребни обекти като навеси и гаражи. От тях 97 позволения са за нови здания. Най-малко още толкоз строителни документи, измежду които са и за " Оазис " -ите, са завършени в Община Пловдив.

Преди няколко години строителна компания „ Доверие ”, чиито притежатели създават фамозните матраци „ ТЕД ”, даде образец по какъв начин около частния интерес може да се влага в възстановяване на градската среда. Многоетажната кооперация от затворен вид на бул. „ Александър Стамболийски ” има под земята паркинг и безвъзмездни места за паркиране навън. Вътрешната улица, която употребява целият квартал, е издигната със средствата на този вложител.

Може ли кметството на „ Южен ” да реши проблемите с паркирането и улична мрежа? - Не! Тази година за поправки и благоустрояване на целия регион администрацията разполага едвам с 321 000 лв.. През 2018 година парите за тези действия бяха 416 000.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР