Още от самото начало кандидатурата на Катар за домакин на

...
Още от самото начало кандидатурата на Катар за домакин на
Коментари Харесай

Световното първенство в Катар е опит за $300 милиарда на емирството да подобри репутацията си

Още през цялото време кандидатурата на Катар за хазаин на Световното състезание по футбол тази година беше спорна. Причините са много - възраженията против историята на страната с нарушавания на правата на индивида, високите температури, както и логистични провокации, които трябваше да се вземат поради: един стар стадион, малко хотели и съвсем никакъв опит с всеобщия туризъм.

Изглежда обаче парите елементарно могат да се оправят с тези провокации. Дванадесет години след спечелването на правата за домакинство на шампионата и откакто наля 300 милиарда $ , дребната страна е подготвена за футболното събитие на годината и да посрещне към милион от най-големите му почитатели.

Меко казано Катар направи нещо огромно - страната построи седем стадиона, хотели с 20 000 с общо хотелски стаи, ново метро и над 1 700 нови пътища, след десетилетие на непрестанно строителство и вложения.

Разходите на Катар за спорт не се лимитират единствено до това. Откакто стана ясно, че ще е хазаин, страната се развихри, купувайки мажоритарен дял в Пари Сен Жермен - един от най-хубавите футболни клубове във Франция - и 22% дял в португалския тим SC Braga.

" Серизното благосъстояние на страните от Персийския залив, по отношение на малко население им дава опция за вложение с необятен обсег в популяризирането на техния имидж ", споделя академик от института Хувър към Станфордския университет Дания Колейлат Хатиб, представен от Bloomberg.
 Многомилиардният бизнес от Световното състезание по футбол Катар 2022
Многомилиардният бизнес от Световното състезание по футбол Катар 2022

Шампионатът в Катар ще бъде първият " зимен " в историята и ще се организира сред 20 ноември и 18 декември

Има обвинявания, че тези страни се пробват да употребяват положителното въодушевление от спортни събития, с цел да подобрят съмнителната си известност. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар се пробват да се разпространяват оттатък изкопаемите горива.

Следващото десетилетие е основно за страните, които разчитат доста на доходи от изкопаеми горива. Много страни и компании са определили 2030 година като годината, в която ще стартират да понижават потреблението на сила от изкопаеми горива и от ден на ден търсят по-чисти други възможности, поради изменението на климата. Самият Катар също се опита да дефинира тазгодишното осъществяване на Световно състезание като въглеродно неутрално, макар, че самостоятелни източници показаха песимизъм по отношение на техните калкулации.

ФИФА, Международният олимпийски комитет и други организации от дълго време настояват, че преместването на спорта в недемократични страни носи повече изгода, в сравнение с щета. В същия ден, в който Катар получи правата за тазгодишното съревнование, ФИФА " даде " шампионата през 2018 година на Русия.

Циничното мнение е, че спортните уредници нямат огромен избор. Страните от Персийския залив са измежду дребното страни, подготвени да платят доста, с цел да бъдат домакини на спортни събития . В европейските и американските градове жителите са склонни да гледат на Олимпийските игри като на загуба на пари на данъкоплатците.

На изток обаче хората няма огромен избор. Множество отчети и следствия от медиите разказват случаи на служащи в Катар, които са работили по стадионите и друга инфраструктура, подложени на нечовешко отношение и рискови условия на труд. След години на инспекции и разпити страната направи обилни промени в трудовото си законодателство, макар че съгласно организации трябват повече закони и по-добро осъществяване. Някои играчи и почитатели приканиха за протест, само че футболните управляващи в участващите страни в последна сметка отхвърлиха концепцията.

Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година също бяха оповестени като удостоверение за прогрес , либерализация и отваряне на страната, само че въпреки всичко 14 години по-късно Китай е под още по-строг надзор - Си Дзинпин стартира трети мандат.

Саудитска Арабия, Гърция и Египет аплайват за семейството на Световното състезание по футбол за мъже през 2030 година Саудитска Арабия, и Катар се интересуват от семейството на Олимпиадата, предлагайки още една опция за обвинявания в това, че желаят посредством спорт да подобрят репутацията си и да си отворят благоприятни условия за стопански и обществен прогрес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР