Още от миналото основен белег на женствеността е бил стилът

...
Още от миналото основен белег на женствеността е бил стилът
Коментари Харесай

Роклите никога не излизат от мода


Още от предишното главен белег на женствеността е бил стилът и облеклото на дамата. Роклите както и високите обувки постоянно са били един от мотивите, които способстват на женското самочувствие. В днешно време този вид облекло е предопределено единствено за дами, само че не постоянно е било по този начин. Най-разпространени били туниките, които се носели без значение от пола и възраста. Разлика се откривала единствено в материалите и дължината. Материалът, от който се шиели облеклата, показвали от каква класа произлиза този, който ги носи. Срещали се облекла от шикозна коприна измежду аристокрацията до недодялан чувал измежду елементарните по-бедни хора.

Роклите също са извървели пътя на своята еволюция. В другите краища на света облеклата имат своите отличителни белези, които ги вършат разнообразни от всички останали. Например в Древен Египет хората се обличали с ефирни и леки облекла, направени от лен, точно поради високите температури. Там се шиели дълги бели рокли и с разнообразни варинати към врата и над гърдите. В гробниците са откривани рокли с разнообразни по тип презрамки – кръстосани, дебели и тънки, само че най-характерното е било голите плещи, а към кръстът им да има разнообразни по цвят колани. С времето стилът им се променял. Ставали по-разкроени, шиели се ръкави, които могат да се слагат и смъкват като допълнение към роклята. Характерно е било V-образното деколте и бродерии, което следим и върху старите египетски фрески.

През Средновековието дамите, живеещи в европейските ддворове, желаели все по-скъпи и изисккани платове за облекла. Кръстоносците носели разнообразни по тип тъкани, с друга мекост и разноцветност, която радвала женската публика вв двора. Това довело до смяна в модата по това време, роклите станали затворени и строги, поради правилата, които преобладавали в обществото.

Ренесансът е интервалът, в който се следи подем с литературата, изкуството, музиката.... и модата! Наблюдавали са се необятни ефирни рокли, с огромни плещи и издути ръкави. Това е ерата на кинолината, изобретена точно по време на Ренесанса. Една от най-известните фешън икони на своето време е била Елизабет I. Дори мъжете са подражавали на стилните ѝ трендове – носили са корсети, подчертаващи талията. Винаги е носела със себе си ветрило като аксесоар, направено от пера и украсено от камъни и бижута. Масивните рокли се откроявали с красиви акценти – къдрави яки и буфон ръкави. Модерни стават и горните облекла, отличаващи се с огромни и остри форми. Те успявали да добавят и завършат красивата визия на дамата. Роклите са шити в ярки цветове с бродерии, а бижутата били солидни и обилни, носещи благороден дух.

Повече за роклите може да откриете тук: 

През 20-ти век модата се обновява и минава към един нов стадий. Женското тяло към този момент не се крие зад дълги ръкави, необятни рокли и високи яки. Модата се отхвърля от корсета и подчертава върху по-свободните рокли с дъжина от коляното до земята. Не изпъкват гърдите, бедрата и даже постоянно коленете са скрити. Жените завършвали визията си с красиви бижута, а облеклата си украсявали с разнообразни бродерии. През 40-години съвременни стават роклите на цветя с дребни яки. Втората международна война внася драматизъм даже в стила и модата. Жените са носели униформи, а роклите са шити с оскъдност от плат. След края на войната, дамите с наслада се връщат към роклите. От 60-те години модата чества половата гражданска война и се отхвърля от това да крие напълно женското тяло. Жените стартират да носят разнообразни по тип рокли, които подчертавали талията и гърдите им. Носели къси и дълги рокли, с надълбоко или с по-прикрито деколте, с дебели или тънки презрамки или въобще без презрамки. Женската хубост не оставала скрита от света. 70-те се характеризират с навлизането на кънтри стила, а през 80-те повтаряха модели от старите ленти, както и се създаваха шокиращи, нападателни и ярки модели на рокли.

Съвременността не затваря модата в рамки. Шиенето на рокли и всевъзможни облекла се трансформира в поминък, в който въображението и опитът са съществени. Създават се рокли с бродерии, с цветя, с животни, с човешки облици, разкроени, прилепнали по тялото, такива в ярки и тъмни цветове и какво ли още не. Всичко, за което можеш да си помислиш – то може да бъде сътворено. Това е стихията на дамата – облеклото! Няма нищо по-красиво от жена, облечена в рокля, която да акцентира нейната женска същина. Истината е, че без значение от облеклото ѝ, дамата постоянно е прелестна, само че една красива рокля в никакъв случай не е в остатък!

Източник:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР