Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите

...
Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите
Коментари Харесай

Най-бруталните случаи на отровителството в политиката

Още от антични времена отравянето е било един от най-любимите способи на политическите съперници, като историците към момента спорят дали Клеопатра, Цезар и Александър Велики не са били убити по този метод.
Едно от последните най-шокиращи случая на отравяне бе убийството на Ким Чен Нам , прокудения полубрат на севернокорейския водач Ким Чен Ун, в чието лице бе хвърлен невротоксичния сътрудник VX, до момента в който е чакал за полет на интернационалното летище в Куала Лумпур.
На 3 май малайзийките управляващи освободиха виетнамската жена, която бе упрекната в убийството му, откакто тя одобри пониженото си обвиняване, това се случва няколко седмици откакто нейната индонезийска съучастничка бе пусната, която значи, че никой не бе наказан за убийството. Жените настояват, че са били излъгани да извършат убийството от севернокорейски сътрудници, които по-късно са отлетели. Методите, изборът на отрова и финалните резултати може да са доста разнообразни, само че ето пет известни отравяния или опити за отравяне, съобщи БГНЕС.
Скандала Солсбъри
Пенсионираният съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал водеше относително кротичък живот в британския град Солсбъри, когато той бе посетен от щерка си Юлия и двамата бях изложени на невротоксичен сътрудник.
Те бяха открити да лежат в безсъзнание на скамейка в парка през март предходната година, откакто бяха отровени от това, което съгласно специалистите е високотоксичният сътрудник Новичок.
Англия упрекна съветското държавно управление за опита за убийството на Скрипал, като отмъщение за работата му с европейските разследващи организации. Обвиненията бяха отречени от Москва.
Лондон уточни двама руснаци като обвинени за офанзивата и проверяващата група Белингкат заяви, че те са чиновници на съветското разузнаване.
Токсичен чай за трима
Друга офанзива включваща някогашен съветски сътрудник се случи през ноември 2006 година, когато Александър Литвиненко се срещна с двама руснаци за чай в лондонски хотел, с цел да обсъдят евентуална бъдеща бизнес опция.
43-годишният Литвиненко се е почувствал неприятно незабавно по-късно и се схваща, че е пиел чай разбъркан полонии-210, необичаен и безценен радиоактивен изотоп, създаван в Русия.
Бившият съветски сътрудник умря след три агонизиращи седмици и бе заровен в северен Лондон в оловно-облицован ковчег, с цел да се предотврати приключването на радиоактивен материал.
Британското следствие откри, че съветския президент Владимир Путин „ най-вероятно е разрешил ” убийството на някогашния разузнавач нещо, което Москва отхвърля и го дефинира като „ смешка ”.
Убийството на Литвиненко получи сериозен публичен отзив във Англия, откакто радиоактивни следи бяха открити в голям брой места към Лондон, като медиите заявих, че това е първият случай на „ нуклеарен тероризъм ”.
Българинът с чадъра
През 1978 година по време на Студената война, българският отстъпник Георги Марков е чакал рейса си, с цел да отиде на работа в Военновъздушни сили.
Той усеща удар в бедрото си. Обръща се и вижда мъж, която го е блъснал с чадъра си. Три дни по-късно Марков умира, погубен от това, което съгласно мнозина е било отровна стреличка цялостна с рицин и изстреляна от чадъра.
При аутопсията излиза наяве, че е бил погубен от дребна сачма съдържаща 0.2 мг рицин. Рицинът е 6 000 пъти по-мощен от цианида и парченце, не по-голяма от зрънце сол е задоволителна за съдбовни резултати. Случаят по този начин и не е бил решен.
Обезобразяване с диоксин
Виктор Юшченко се кандидатира за президент на Украйна, само че през септември 2004 година бе замесен в борба против предизборната акция на по-московския претендент Виктор Янукович, когато се разболява съществено.
Месеци на проби в австрийска клиника демонстрираха, че той е бил изложен на огромно количество диоксин, като докторите са му споделили, че равнищата на това вещество в организма му са били 1 000 пъти над нормата
По-късно той твърди, че счита, че диоксина идва от съветска фабрика.
Палестинското отравяне
Представящи се за канадски туристи сътрудници на израелските сили за сигурност инжектират мистериозна отрова в ухото на Калед Мешал, който по това време е началник на „ Хамас ”, на улицата в йорданската столица Аман.
Мешал изпада в кома, а полицията залавя двама от израелците и гневният държател на Йордания крал Хюсеин споделя, че в случай че Израел желае да види още веднъж сътрудниците си, би трябвало да даде антидота.
Израелският министър председател в последна сметка дава антидота и освобождава от пандиза духовния водач на Хамас – Шейх Ахмад Йасин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР