Още на 8 март работодателите поискаха правителството да издаде документ

...
Още на 8 март работодателите поискаха правителството да издаде документ
Коментари Харесай

Министерство на икономиката: Още на 8 март бизнесът поиска обявяване на форсмажор


Още на 8 март работодателите желаеха държавното управление да издаде документ за военните дейности на територията на Украйна, който да служи за приемане на документ за форсмажор за българските компании.

Това оповестяват от пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността, откакто тематиката провокира остри диспути в Народното събрание, а опозицията на три пъти изиска министър-председателят да пристигна в Народното събрание и да изясни оповестената от вицепремиера Корнелия Нинова концепция.

От министерството на Нинова напомнят писмото, което са получили от Българската търговско-промишлена палата . В него ръководителят на БТПП Цветан Симеонов написа:

" Продължаващите военни дейности на територията на Украйна провокирали тежка икономическа, филантропична и обществена рецесия, доведоха до съществени проблеми при реализирането на интернационалния стокообмен и до несъблюдение или веселба в осъществяването на към този момент подписани външнотърговски контракти.

Почти всекидневно на равнище Европейски съюз и на национално равнище се вземат решения за стопански и други наказания, огромна част от които имат резултат, като засягат и могат да обиден към този момент подписани контракти и тяхното осъществяване. И войната, и глобите, наложени от държавни органи са събития от ексклузивен темперамент, които не са могли да бъдат планувани по време на подписване на контракта, и в комерсиалната процедура се одобряват за неопределима мощ (форсмажор).

Съгласно нормалната интернационална процедура, в тези случаи българските компании се обръщат към БТПП за издаване на документи за форсмажор, удостоверяващи настъпило непреодолимо събитие от ексклузивен темперамент, които показват пред сътрудниците си за освобождение от отговорност при несъблюдение или веселба в осъществяването на тези контракти ", се показва в писмото.

" Поради спешността на въпроса, апелирам за съдействието Ви да се изготви подобен акт и/или да се сътвори подобен уебсайт за документи, които имат обществен темперамент, допустимо най-бързо, с цел да могат да се употребяват от всички компании, наранени от обстановката, което доста ще улесни процедурата за издаване на документи за форсмажор и ще спести време както на бизнесмените, по този начин и на съответните отраслови министерства, които при липса на общ документ ще би трябвало да издават подобен, по-отделно на всяка компания за всеки съответен случай (договор) ", гласи настояването на БТПП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР