Индия подписа 10-годишно споразумение за разработване и експлоатация на стратегическото

...
Индия подписа 10-годишно споразумение за разработване и експлоатация на стратегическото
Коментари Харесай

Рискува ли Индия да наложи санкции на САЩ заради сделката за иранското пристанище Чабахар?

Индия подписа 10-годишно съглашение за създаване и употреба на стратегическото пристанище Чабахар на Иран, защото Ню Делхи цели да ускори комерсиалните връзки с Афганистан без изход на море и страните от Централна Азия, заобикаляйки пристанища в своя западен комшия и безжалостен зложелател Пакистан.

„ То [пристанището] служи като жизненоважна комерсиална артерия, свързваща Индия с Афганистан и страните от Централна Азия “, сподели индийският министър на корабоплаването Сарбананда Соновал, до момента в който Ню Делхи се пробва да ускори връзките си с значима близкоизточна нация.

Сделката обаче провокира едва завоалирана опасност от наказания от страна на Съединените щати, с които Индия е развила тесни стопански и военни връзки през последните десетилетия.

„ Всеки индивид, всеки, който обмисля бизнес покупко-продажби с Иран, би трябвало да е наясно с евентуалния риск, пред който се отварят, и евентуалния риск от наказания “, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател пред кореспонденти.

...

Прочетете целия текст »
Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР