Още една тайна на Мона Лиза“ е разкрита. Използвайки рентгенови

...
Още една тайна на Мона Лиза“ е разкрита. Използвайки рентгенови
Коментари Харесай

Още една тайна на „Мона Лиза“ е разкрита

Още една загадка на „ Мона Лиза “ е разкрита. Използвайки рентгенови лъчи, учени надникнаха в химическата конструкция на дребна парченце багра от фамозната картина „ Мона Лиза “. Те получиха нова информация за техниката, която Леонардо да Винчи е употребявал, оповестява АП.

Рецептата за маслена багра, която Леонардо е употребявал като главен пласт, с цел да приготви паното от тополово дърво, наподобява е била друга за „ Мона Лиза “ – със собствен личен характерен химически автограф, открива екипът от учени и изкуствоведи от Франция и Англия.

„ Той е обичал да опитва и всяка от картините му е изцяло друга от техническа позиция “, споделя Виктор Гонзалес, теоретичен началник на проучването и химик във френския Национален център за научни проучвания.

Той е проучил химическия състав на десетки произведения на Леонардо, Рембранд и други художници.

„ В този случай е забавно да се види, че в действителност има характерна техника за главния пласт на „ Мона Лиза “, сподели той в изявление за Асошиейтед прес.

Изследователите са разкрили рядко съединяване – плумбонакрит, в първия пласт багра на Леонардо. Откритието за първи път удостоверява това, което изкуствоведите до момента единствено са предполагали, че Леонардо най-вероятно е употребявал оловен оксид на прахуляк.

Кармен Бамбах, експерт по италианско изкуство назова проучването „ доста вълнуващо “.

“Намирането на плумбонакрит в „ Мона Лиза “ свидетелства „ за буйния и непрекъснат експериментаторски дух на Леонардо като художник – точно това го прави вечен и съвременен “, сподели Бамбах.

Анализираният откъс от боята от главния пласт на „ Мона Лиза “ е едвам видим с просто око

Плумбонакритът е второстепенен артикул на оловния оксид, което разрешава на откривателите да настояват с по-голяма сигурност, че Леонардо евентуално е употребявал праха в своята рецепта за багра.

„ Плумбонакритът е в действителност основна съставна част на неговата рецепта.Сега за първи път го удостоверяваме химически “, споделя Гонзалес

Това е била доста добра рецепта

Смята се, че Леонардо е разтворил оловен оксид на прахуляк, който има оранжев цвят, в ленено или орехово масло, като е нагрял сместа,. Така получил по-гъста и бързосъхнеща паста.

 

Още вести четете в категория Живот.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР