Още една средновековна творба стана жертва на аматьорска реставрация в

...
Още една средновековна творба стана жертва на аматьорска реставрация в
Коментари Харесай

Вековна статуя в Испания заприлича на анимационен герой след реставрация

Още една средновековна творба стана жертва на аматьорска реституция в Испания - петвековна скулптура на свети Георги в град Естела, провинция Навара, заяви Асошиейтед прес.

Дървената скулптура на свети Георги в църквата " Сан Мигел " била избеляла и с пукнатини . Вместо да наеме професионални реставратори обаче, настоятелството помолило локални занаятчии да ѝ върнат първичния тип. Резултатът е светец, който наподобява на анимационен воин , да вземем за пример Тентен или Уди от " Играта на играчките ".

A botched restoration has made this ancient statue in Spain look very different:
— CNN International (@cnni)

Испанската Асоциация на консерваторите и реставраторите съобщи, че ремонтът на статуята от 16-и век е понижил историческата й стойност.

" Не можем повече да толерираме увреждане на културното ни завещание " - съобщи организацията.

Remember the " ecce homo " in Spain that was one of the worst restoration projects in modern history? It has new competition.
— New York Times World (@nytimesworld)
Статуята е предпазена от закона поради историческата й стойност. Затова реставрациите би трябвало да бъдат поверени на експерти.-->

" Не мисля, че това е направено преднамерено. Очевидно обаче не са се отнесли отговорно към съкровището, което им беше поверено " - сподели кметът на Естела Колдо Леос.

New botched restoration gives 600 yr-old St George statue a cartoon face
— The Local Spain (@TheLocalSpain)
Съдбата на петвековната скулптура на свети Георги припомня за друга неумела реституция в Испания. През 2012 година стара пенсионерка изрисува люпеща се фреска на Исус в черква, като по този начин я обезобрази, че започнаха да я съпоставят облика с космата маймуна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР