Още един министър в Перу напусна поста си след помилването

...
Още един министър в Перу напусна поста си след помилването
Коментари Харесай

Перуанският министър на отбраната подаде оставка


Още един министър в Перу напусна поста си след помилването на Фухимори. Министърът на защитата в Перу Хорхе Нието Монтесиньос подаде оставката си в сряда, заяви на уеб страницата си локалният вестник „ Република “.

По данни на изданието, военното ведомство ще бъде управлявано от сегашния министър на опазването на здравето в страната Фернандо д'Алесио.

Това е вторият министър, който се отдръпва от поста си поради решението на президента Пабло Педро Кучински да помилва предшественика си Алберто Фухимори. Преди Монтесиньос оставки подадоха още министърът на културата Салвадор дел Солар и шефът на държавната телевизия в страната.

БГНЕС напомня, че през април 2009 година Фухимори, който оглавяваше Перу от 1990 до 2000 година, беше наказан на 25 години затвор. Тогава съдът потвърди присъединяване на политика в убийството на 15 души в региона Бариос Алтос, осъществени през ноември 1991 година, както и връзката му с отвличането и убийството на девет възпитаници и преподавател в Университета "Ла Кантута" в Лима през юли 1992 година Освен това някогашният президент е наказан и за редица случаи, включващи корупция и заграбване на държавни средства. По-миналата седмица обаче 79-годишният Фухимори бе трансфериран от пандиза, където излежаваше 25-годишната си присъда, в клиника в Лима поради ниско кръвно налягане и несиметричен сърдечен темп.

Заради влошеното здравословно положение на предшественика си, настоящият президент на страната Педро Пабло Кучински издаде заповед за помилването на Фухимори. Според някои депутати този акт на сегашния перуански водач е резултат от скрито съглашение, което ще разреши на Кучински да резервира поста си и след процеса на импийчмънт.

В резултат на решението стотици се събраха предишния понеделник на площада Сан Мартин в центъра на Лима, с цел да стачкуват против помилването. Демонстрантите пробиха полицейския кордон към площада и започнаха да се придвижат към болница "Сентенарио", където протича лекуването на Фухимори. Друга група протестиращи пък се насочи към формалната резиденция на президента. Според вестник "Република" полицията е употребила сълзотворен газ против тях. По-късно броят на участниците в демонстрациите в Лима доближи близо 5 000 души. Стигна се и до конфликти сред силите на реда и протестиращите. Протестите продължиха и по-късно.

В своя отбрана Кучински съобщи,че това е "било може би най-трудното решение в живота му", само че не е могъл да остави някогашен президент да почине в пандиза.

„ Това, може би, беше едно от най-трудните решения в живота ми. Става дума за здравето и живота на някогашния президент на Перу. Убеден съм, че всички ние, считащи себе си за демократи, не можем да допуснем Алберто Фухимори да почине в пандиза. Правосъдието и отмъщението са две разнообразни неща “, установи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР