Още днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвер може да

...
Още днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвер може да
Коментари Харесай

От "капан" до "промени в Конституцията": До седмица ВСС с нова процедура за избор на главен прокурор

Още през днешния ден прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвер може да се събере, с цел да реши кой да бъде изпълняващ длъжността основен прокурор до нов избор. Това заяви Георги Кузманов от Висш съдебен съвет.

В същото време би трябвало да се разбере на кого към този момент отстраненият основен прокурор Иван Гешев е делегирал права да го замества. Може да бъде определен освен някой от заместниците на Гешев, а прокурор, който дава отговор на условията за поста, едно от които е нужен юридически стаж. Този избор би трябвало да бъде изработен от прокурорската гилдия, а не от Пленума.

До седмица пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да разгласи напълно нова процедура за избор на основен прокурор.

Според Закона за правосъдната власт оферти за кандидатури за основен прокурор могат да вършат не по-малко от трима от членовете на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет, както и министърът на правораздаването.

Той може да бъде заместен и от някой, който не е прокурор, изясни Георги Кузманов

Предложенията се вършат в границите на месец. Към всяко едно от тях би трябвало да има подробни писмени претекстове и кадрова информация. След това претендентите показват писмена идея след едномесечния период за кандидатури.

След това пленумът на Висшия правосъден съвет афишира датата, часа и мястото за чуване за всеки претендент. Това би трябвало да стане минимум един месец преди провеждането му. 

През идния октомври членове на мониторинговата група още веднъж ще бъдат в България

Тошко Йорданов: Политическа партия и Демократична България се вкараха в капан

„ Има законова процедура по желание на нов основен прокурор. Проблемът не беше коя ще е личността на основния прокурор, това не е правосъдна промяна.

„ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ сами се вкараха в този капан, тъй като свързаха правосъдната промяна със промяната на основния прокурор “, съобщи в коридорите на Народното събрание  Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на „ ИТН “.

Той посочи, че към момента групата не е получавала покана за диалози по отношение на промени в Конституцията.

 „ Стою Стоев може да е пратил покана за обяд, не знам, публични предложения не сме получавали ", сподели още Тошко Йорданов по отношение на думите на Стою Стоев от „ Продължаваме промяната “, който по-рано разгласи, че парламентарната Правна комисия е пратила публични предложения към всички партии.

Това е развой, който стартира на 9 юли 2020 година в президентството и ще приключи отново там, сподели журналистът

Христо Иванов: Трябва оптимално да ограничим властта на основния прокурор

„ Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има положителни, само че и скептични оценки, които споделят, че тези, които си го избраха, по същия метод си го смъкнаха в една процедура, която сложи подозрения.

Хората, които показват подозрения, имат свои учредения ", съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов,

„ Премахна се Иван Гешев, само че и поради продължаващите две години старания от наша страна и от гражданското общество. С друга степен на предпочитание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази действителност. Въпросът е дали в този момент ще превърнем тази обстановка в непрекъсната, в която няма да позволим прокуратурата да бъде бухалка ", сподели още Иванов.

„ Дали отстраняването на Гешев ще се трансформира в детайл от една добра наклонност зависи от измененията в Конституцията – ние би трябвало оптимално да ограничим властта и неналичието на отчетност на основния прокурор, би трябвало да разделим Висш съдебен съвет на две, там би трябвало да има и представители на обществото, излъчени от Народно събрание, само че не би трябвало да са болшинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим опцията за злоупотреби със следствената загадка, с цел да унищожаваме опцията да съществуват фигурите на безконечния обвиняващ и безконечния обвинен, които допускат възникването на тъй наречените каузи на трупчета ", акцентира още Христо Иванов.

 „ Отстраняването на Гешев е една добра вест на трупчета. Длъжни сме най-после да произведем позитивния резултат ", сподели още съпредседателят на Демократична България.

Стою Стоев: Ще се промени ли мотивацията на останалите сили за смяна в Конституцията

“Конституционният съд ще реши дали отстраняването на основния прокурор е законно. Заместникът му би трябвало да бъде определен в 7-дневен период, след което започва процедура по желание на нов, което продължава много дълго време - 2-3 месеца ”.

Това съобщи Стою Стоев, ръководителят на парламентарната правна комисия.

“Имаме написани хрумвания за промени в Конституцията, изпратили сме предложения към всички парламентарни партии, обсъждаме без присъединяване на Българска социалистическа партия ”, сподели още той. “Дали ще стигнем до конституционни промени досега, до който се стигне до нов избор на основен прокурор, следва да забележим. Сега най -важното е да забележим дали събитията сега ще трансформират мотивацията на останалите сили за смяна в Конституцията ”, акцентира още той.

По-рано през днешния ден Висш съдебен съвет гласоподава предварителното му освобождение

 Атанас Атанасов: Трябва да изберем нов състав на Висш съдебен съвет

“Гешев трябваше да бъде отхвърлен поради делата на трупчета, поради особеното използване на закона, а те измислиха друго. Освободиха го тези, които го избраха, не знам дали някои от тях не ги е позор ”. Това съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов.

“Важно е да бъде реформирана институцията прокуратура, а би трябвало да се разиска дали въобще би трябвало да съществува фигурата основен прокурор, само че този въпрос изисква Велико национално заседание ”, счита Атанасов.

“По-важното е да бъдат отнети кадровите пълномощия на основния прокурор, тъй като в това се крие разковничето ”, сподели още той.

“ВСС би трябвало да дефинира някой, който краткотрайно да извършва тази служба до момента в който се случат тези промени, а ние би трябвало да изберем нов състав на Висш съдебен съвет ”, акцентира още военачалник Атанас Атанасов. 

Делян Пеевски: Конституционната промяна какво общо има с Гешев

Това го взема решение Висшият правосъден съвет (ВСС), не Народното събрание – по този начин депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски отговори на въпроса кой би трябвало да е идващият основен прокурор. Той попита и какво общо има с тематиката с освобождението на основния прокурор Иван Гешев конституционната промяна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР