Още днес - 17 януари, ще се вземе решение за

...
Още днес - 17 януари, ще се вземе решение за
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: В Пловдив обявяват грипна епидемия днес, ще последват още 4 области

Още през днешния ден - 17 януари, ще се вземе решение за оповестяване на епидемиологична конюнктура в Пловдив, само че учениците ще продължат образователния развой. Само сред 10 и 15% са отсъстващите в учебните заведения там, само че всичко е в ръцете на регионалните щабове.

 

Това съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

 

" Почти са достигнали равнище на епидемиологична конюнктура още областите Варна, Ямбол, София – област и Добрич – доста е евентуално те да са идващите, които ще влязат в грипна зараза до края на седмицата ", регистрира още той, представен от " Актуално ".

 

Областите в страната, в които все още е оповестена грипна зараза, са шест: Ловеч, Пазарджик и Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари), Шумен (13-18 януари) и Бургас (12-17 януари).

 

След приключването на интервала за Бургас - т.е. на следващия ден, 18 януари, грипната зараза там се анулира и децата ще се завърнат в учебно заведение. Част от ограниченията са прекратяване на плановите съвещания, прегледи и свиждания в лечебни заведения, носене на маски, прекратен образователен развой (с изключение на Габрово) и други

 

Водещ става грипният вариант „ Виктория “, който заема 59% от всички случаи, следван от „ Дарвин “ – към 30%. 10% от откритите случаи са на грип вид В.

 

Усложненията при „ Виктория “ са същите като за всеки един грип - най-много бронхити и пневмонии. " Класическа картина с бързо развиване, другата седмица евентуално половината от областите ще бъдат в епидемиологична конюнктура и една по една ще почнат да излизат ", сподели основният здравен контрольор.

 

" Продължава циркулацията на Ковид, само че не във висока степен. Няма кой знае какъв напън върху здравната система ", сподели Кунчев и даде образец с детските кревати в София – от над 250 кревати 60-70 са заети.  " Не чакам да има дефицит ", добави той.

 

" Когато се вземат в точния момент ограничения, когато е рано подхваната стъпката, заболеваемостта от 5 до 14 година е доста по-ниска спрямо тази над 15 година и от 1 до 4 година Това се видя в Бургас. Мярката има своето значение, с цел да преодолеем епидемията по-леко. Няма възрастова група, в която няма случаи на грип. Няма такива, които да кажем, че са защитени. Децата в ученическа и подученическа възраст, както и хората над 65 година са най-засегнати ", добави Кунчев.

 

" Тестовете и за грип, и за Ковид са доста типове и са на относително ниска цена, тъй че са налични ", отвърна той на въпрос дали ще има гратис тестване.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР