Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и

...
Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и
Коментари Харесай

Дават още 39 млн. лева на земеделци и животновъди до средата на декември

Още 39 млн. лв. ще бъдат разпределени сред земеделци и животновъди доникъде на декември. Това съобщи пред Българска национална телевизия Росен Костурков от ПГ на ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

Средствата ще бъдат от, която се дава на родните земеделци, с цел да се понижи резултатът от войната в Украйна върху тях.

Костурков посочи, че въпросните 39 млн. лв., които занапред ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди, са излишък.

" До момента всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били утвърдени, са я получили. В този излишък от 39 млн. лв. влизат и спомагателните 5 млн. лв., тъй като увеличихме тавана - от 250 000 евро на 280 000 евро ", разяснява той.
 Министър Вътев: Шепа хора желаят нарушим регламента на Европейски Съюз
Министър Вътев: Шепа хора желаят нарушим регламента на Европейски Съюз

Министерство на земеделието и храните е направило всичко допустимо, протестиращите желаят невъзможни неща

По негови думи Държавен фонд " Земеделие " е поел ангажимент да разпредели тези средства доникъде на декември.

Припомняме, през вчерашния ден и блокираха София. Браншови организации желаеха оставката на отрасловия министър Кирил Вътев.

Въпреки че преди два месеца митингите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума сред браншовите организации и държавното управление, през вчерашния ден хората още веднъж излязоха да изразят недоволството си, тъй като съгласно тях. Те не желаят помощи, а полагащите им се по закон обезщетения.
 Производителите на митинг желаят пари, защото се усещат унизени
Производителите на митинг желаят пари, защото се усещат унизени

Един от главните претекстове за недоволството на животновъдите и оранжерийни производители е неналичието на задоволително финансиране

" Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма подобен таван. В случая огромните животновъди желаят да ги получат всичките пари. Те не желаят да се разделят на дребни и огромни. В Европейския правилник обаче доста на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше гледище ", обясни Костурков.

Той уточни, че у нас млечното говедовъдство е получило сред 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ поради войната в Украйна, до момента в който да вземем за пример в Австрия сумата е 40 евро, а в Румъния - 110 евро. В Полша пък въобще не подпомагали млечното отглеждане на животни поради Украйна.

Ние сме дали доста по-висока ставка национална помощ спрямо доста други европейски страни , посочи Костурков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР