Осемдесет и две дами, сред които Джейн Фонда, Клаудия Кардинале

...
Осемдесет и две дами, сред които Джейн Фонда, Клаудия Кардинале
Коментари Харесай

82 жени с мълчалив протест на кинофестивала в Кан срещу женското неравноправие

Осемдесет и две дами, измежду които Джейн Фонда, Клаудия Кардинале и Марион Котияр, ще преминат по-късно през днешния ден по аления килим на кинофестивала в Кан, протестирайки безмълвно против женското неравенство, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Броят на участничките в митинга - 82, подхожда на филмите, режисирани от дами, които са взели участие в конкуренцията за " Златна палма " в цялата 71-годишна история на проявата. За съпоставяне - за над седем десетилетия в конкурсната стратегия на Кан са били включени 1645 кино лентата, режисирани от мъже.

Във фестивалната история единствено един път жена режисьор е печелила огромната премия - новозеландката Джейн Кемпиън.

Протестиращите дами ще изкачат стъпалата на половина, след което ще спрат, и обърнати към Фестивалния замък, ще останат неподвижни и безмълвни. Символичният митинг по самодейност на френския колектив 50/50 за пълноправие в седмото изкуство и придвижването " Времето изтече ", ще покаже какъв брой мъчно е за представителките на нежния пол да изкачват професионалната стълба в света на киното.

Сред участничките в митинга се чакат огромните кинозвезди Джейн Фонда и Клаудия Кардинале, френската актриса и носителка на " Оскар " Марион Котияр, доайенката и носителка на почетна " Златна палма " Аниес Варда, режисьорките Пати Дженкинс и Тони Маршал, членките на журито - актрисите Кристен Стюарт и Леа Сейду и режисьорката Ава Дюверней.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР