Осем победи и две загуби - това е най-добрият старт

...
Осем победи и две загуби - това е най-добрият старт
Коментари Харесай

Може ли Тотнъм да направи крачка напред?

Осем победи и две загуби - това е най-хубавият старт на сезон за Тотнъм в британския футбол. Тези 10 дуела обаче са от 1963-та година, когато Висшата лига към момента не е учредена. Тази година " шпорите " стартират акцията си със седем победи, две равенства и една загуба или 23 точки, което е най-хубавият им старт, откогато Висшата лига съществува. И въпреки всичко, Тотнъм остава едвам на трето място, даже след отличното си начало.

Трети в класирането, да, само че с еднакъв брой точки с Манчестър Сити и единствено четири зад Арсенал. Разбира се, рано е да приказваме за Тотнъм като претеденти за купата, защото това е крачка, която не са правили. Лондонският клуб има две трофеи от Първа британска девизия (1951г. и 1961г.), само че в никакъв случай не е е печелил Висшата лига. 

Най-добрият сезон на Тотнъм във Висшата лига е през 2016/2017, когато тима става втори, зад Челси. Старши тренор тогава е Маурисио Почетино. Любопитното е, че " шпорите " имат най-хубавата голова разлика, с най-вече вкарани голове (86) и минимум позволени (26) и въпреки всичко остават на второ място със седем точки зад Челси. Дори 29-те гола на Хари Кейн през този сезон не оказват помощ на отбора да грабне купата. Това е втората " златна обувка ", която британския нападател печели, само че едно от най-престижните отличия към момента липсва, както за него, по този начин и за тима на Тотнъм, а точно купата във Висшата лига.

Интересното е, че през оня сезон Антонио Конте е ментор на Челси, а в този момент води отбора на Тотнъм. Титлата през 2016/2017 година отбягва на " шпорите " поради множеството равенства, които са създали. Поне това сочи статистиката. Челси има 30 победи, 3 равенства и 5 загуба през сезона, а Тотнъм - 26 победи, 8 равенства и 4 загуби. Шест от тези равенства са гостувания и са позволени против тимове като Уест Бромич, Съндерланд, Борнемут и Лестър. " Лисиците " приключват на 12-та позиция тогава, а Съндерланд даже отпада с 20-то място в класирането. Борнемут и Уест Бромич са в средата на класирането. Тези изпуснати точки и то още при започване на сезона (пет равенства в първите 10 мача) определно са една от главните аргументи за второто място на тима в крайното класиране. 

Една година по-рано през сезон 2015/2016 Тотнъм остава трети и още веднъж е един от най-резултатните тимове в шампионата с 69 гола. Със единствено два гола пред тях са Манчестър Сити, които обаче са на 4-то място. 

Тази година Тотнъм прави надалеч по-добър старт от сезон 2016/2017 като има цели пет точки повече оттогава и се подрежда на третото място, с еднакъв брой точки с Манчестър Сити, който през последните пет години е печелил Висшата лига четири пъти. Това несъмнено е положително начало за лондонския отбор и е обикновено почитателите да гледат с вяра към освен това. Може ли обаче Тотнъм да направи тази крачка напред?

Досега двете равенства на лондончани са против Уест Хем с 1:1 и зрелищното 2:2 против Челси. Загубата им пристигна от водача в класирането - Арсенал. Днес следва различен огромен тест за " шпорите ", защото те гостуват на Манчестър Юнайтед, които пък заемат 5-то място в класирането.

Хари Кейн откри този сезон уместно - с 9 гола в 10 мача, и евентуално щеше да се приказва повече за него, в случай че не беше Ерлинг Халанд с неговите 15 гола в 10 мача, което прави задачата на Кейн за нова " златна обувка " много комплицирана, само че тима на Тотнъм бележи. Кейн и компания са вкарали 22 гола в 10-те си мача до този миг и имат единствено с 2 по-малко от Арсенал, а Манчестър Сити води със зашеметяващите 33 гола след 10 мача. " Шпорите " са позволили 10 гола, както и останалите тимове в топ 4.

Антонио Конте определно знае по какъв начин да печели. Италианецът към този момент е печелил Висшата лига с Челси, както и ФА къп. Той е печелил и италианската Серия А четири пъти, три с Ювентус и един път с Милан. С Ювентус още е печелил и Суперкупата на Италия два пъти. Конте несъмнено знае по какъв начин да побеждава, само че дали ще може да трансформира Тотнъм в първенец, още е рано, с цел да преценим.

 

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР