Осем кубинци, наети от Русия за войната с Украйна, говориха

...
Осем кубинци, наети от Русия за войната с Украйна, говориха
Коментари Харесай

Русия наема кубинци за войната в Украйна

Осем кубинци, наети от Русия за войната с Украйна, приказваха за процеса по набиране на военнослужещи, в границите на който се допуска, че в съветската войска към този момент са зачислени на работа най-малко 140 жители на Куба, заяви радио " Свободна Европа ", представено от украинската организация Укринформ. " Свободна Европа " води журналистическо следствие на случая.

Кубинците са споделили пред кубинската медия " КубаНет " (CubaNet), че преди да бъдат наети, са разговаряли с Владимир Шкунов, водещ специалист към Волжкия филиал на историческия факултет на Руската академия на науките, който е и член на експертния съвет към съветското държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

През лятото на тази година въпросните кубинци били превозени със аероплан до Москва и, откакто са подписали контракти, са били зачислени в основаната в Тула 100 и шеста десантно-щурмова дивизия. Според хората, с които е говорила кубинската медия, към 140 техни сънародници към този момент са там.

Един от наетите, Фидел Ернандес, изяснява, че Шкунов в началото им е предложил " добра работа на строителен обект ". Впоследствие Шкунов се поинтересувал какво мислят кубинците по въпроса да се причислят към съветската войска. " Той ми сподели, че ще ми заплати добре, в случай че се съглася ", прибавя Ернандес.

Други от наетите кубинци декларират, че им е била препоръчана сумата от 195 хиляди рубли на ръка и месечна заплата от 204 000 рубли, с цел да вземат присъединяване във войната против Украйна.
 
Руски медии изнасят информацията, че специалистът по набиране на фрагменти Шкунов е админ на страницата " Русия за кубинците " в обществената мрежа Facebook, а също така оглавява клона в Уляновск на организацията за руско-кубинска дружба.

Укринформ напомня, че при започване на тази месец кубинското министерство на вътрешните работи е разкрило мрежа за трафик на хора, която работи от Русия, с цел да наема кубински жители, живеещи на съветска територия, и даже живеещи в Куба, за съветските въоръжени сили във войната против Украйна.

По думите на външния министър на Куба Бруно Родригес, страната не позволява на своите жители да стават наемни бойци и да вземат участие във войни, показва Укринформ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР