Проверка на фактите: Първият републикански президентски дебат на изборите през 2024 г.

...
Осем кандидати за републиканската номинация за президент излязоха на сцената
Коментари Харесай

Осем кандидати за републиканската номинация за президент излязоха на сцената за първия дебат на Републиканската партия в сряда вечерта в Милуоки.

По-долу е фактическа проверка на някои от техните изявления.

Проверка на фактите: ДеСантис и пандемията

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разкритикува федералното правителство за справянето му с пандемията Covid-19, твърдейки, че е блокирало икономиката, и след това каза: „Във Флорида изведохме страната от блокирането и запазихме нашия щат свободен и отворено.”

Първо факти: Твърдението на DeSantis е в най-добрия случай подвеждащо. Преди да стане гласен противник на пандемичните ограничения, ДеСантис наложи значителни ограничения на физически лица, фирми и други образувания във Флорида през март 2020 г. и април 2020 г.; някои от тях продължиха месеци по-късно до 2020 г. След това той отвори щата с постепенен поетапен подход, но не го остави отворен от самото начало.

ДеСантис получи критики през март 2020 г. за това, което някои критици възприеха като небрежен подход към пандемията, която се засили, тъй като плажовете на Флорида бяха пълни по време на пролетната ваканция. Но този и следващия месец DeSantis издаде серия от големи ограничения. Например DeSantis:

Затвориха училищата във Флорида, първо с краткосрочно затваряне през март 2020 г. и след това, през април 2020 г., със затваряне до края на учебната година. (През юни 2020 г. той обяви план за повторно отваряне на училищата за следващата учебна година, която започна през август. До октомври 2020 г. той публично осъди затварянето на училища, като ги нарече голяма грешка и каза, че не е била налична цялата информация, Март.) На 14 март 2020 г. обяви забрана за повечето посещения в старчески домове. (Той отмени забраната през септември 2020 г.) На 17 март 2020 г. нареди баровете и нощните клубове да затворят за 30 дни, а ресторантите да работят с половин капацитет. (По-късно той одобри план за поетапно повторно отваряне, който влезе в сила през май 2020 г., след което издаде заповед през септември 2020 г., позволяваща на тези заведения да работят с пълен капацитет.) На 17 март 2020 г. нареди събиранията на обществени плажове да бъдат ограничени до максимум 10 души, които стоят на разстояние най-малко шест фута един от друг, след което, три дни по-късно, наредиха затваряне на обществените плажове в два гъсто населени окръга, Брауърд и Палм Бийч. (Той разреши плажовете на тези окръзи да отворят отново до последната половина на май.) На 20 март 2020 г. забранени „всякакви медицински ненужни, неспешни или неспешни“ медицински процедури. (Забраната беше отменена в началото на май 2020 г.) На 23 март 2020 г. нареди всеки, който лети до Флорида от район със „значително разпространение в общността“ на вируса, „включително зоната на трите щата Ню Йорк (Кънектикът, Ню Джърси и Ню Йорк)“, да бъде изолиран или поставен под карантина за 14 дни или продължителността на престоя им във Флорида, което от двете е по-кратко, или ще се изправят пред евентуален затвор или глоба. По-късно същата седмица той добави Луизиана към списъка. (Той премахна ограничението за Луизиана през юни 2020 г., а останалите през август 2020 г.) На 3 април 2020 г. наложи щатска заповед за оставане вкъщи, която временно изисква хората във Флорида „ограничават своите движения и лични взаимодействия извън дома си само до онези, които са необходими за получаване или предоставяне на основни услуги или извършване на основни дейности“. (В началото на май 2020 г. държавата премина към поетапен план за повторно отваряне, който в продължение на месеци включваше големи ограничения върху операциите на бизнеса и други субекти; ДеСантис го описа по това време като „много бавен и методичен подход“ за повторно отваряне.)

-От Даниел Дейл от CNN

Ники Хейли за добавянето на Тръмп към националния дълг

Ники Хейли, бившият губернатор на Южна Каролина и посланик на САЩ в ООН, каза: „Доналд Тръмп добави 8 трилиона долара към нашия дълг и нашите деца никога няма да ни простят за това.“

Първо факти: Фигурата на Хейли е точна. Общият публичен дълг възлизаше на около 19,9 трилиона долара в деня, в който Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г. и след това се увеличи с около 7,8 трилиона долара за четирите години на Тръмп до около 27,8 трилиона долара в деня, в който той напусна поста през 2021 г.

Заслужава да се отбележи обаче, че увеличаването на дълга по време на мандата на всеки президент не е по вина само на този президент. Значително количество разходи при който и да е президент е резултат от решения, взети от техните предшественици – като създаването на социално осигуряване, Medicare и Medicaid преди десетилетия – и от обстоятелства извън контрола на президента, по-специално включително глобалната пандемия Covid-19 под Тръмп; дългът скочи през 2020 г., след като Тръмп одобри трилиони разходи за спешна помощ при пандемия, които Конгресът прие с огромна двупартийна подкрепа.

Все пак Тръмп реши да одобри тези разходи. А неговите намаления на данъците през 2017 г., срещу които единодушно се противопоставиха демократите в Конгреса, бяха друг основен фактор за скока на дълга.

-От Даниел Дейл и Кейти Лобоско от CNN

Бургум относно Закона за намаляване на инфлацията

Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бургум твърди, че знаковият законопроект за климата на Байдън струва 1,2 трилиона долара и „просто субсидира Китай“.

Първо фактите: Това твърдение се нуждае от контекст. Частите за чиста енергия от Закона за намаляване на инфлацията – законопроектът за климата на демократите – бяха приети с първоначална цена от близо 370 милиарда долара. Въпреки това, тъй като този законопроект е съставен от данъчни стимули, тази цена може да се покачи в зависимост от това колко потребители се възползват от данъчни кредити, за да купуват електрически превозни средства и да поставят слънчеви панели в домовете си, и колко фирми използват субсидиите за инсталиране на нови мащаб на вятърна и слънчева енергия в Съединените щати.

Цифрата на Burgum идва от доклад на Goldman Sachs, който изчислява, че IRA може да предостави 1,2 трилиона долара данъчни стимули за чиста енергия до 2032 г. – след около десетилетие.

Относно твърдението на Бургум, че програмата на Байдън за чиста енергия ще бъде от полза за Китай, IRA беше специално написано да премести производствената верига за доставки на технологии за чиста енергия като слънчеви панели и EV батерии далеч от Китай и в Съединените щати.

През годината, откакто беше прието, IRA стимулира 83 нови или разширени производствени мощности в САЩ и близо 30 000 нови работни места за производство на чиста енергия, според данни на търговската група American Clean Power.

-От Ела Нилсен от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР