Осем години след жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в

...
Осем години след жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в
Коментари Харесай

Изненадата е пълна! Ето какво прави сега Йоан Матев, обвинен в жестокото убийство на Георги Игнатов

Осем години след жестокото ликвидиране на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в София подсъдимият за закононарушението Йоан Матев чака на независимост решението на Върховния касационен съд.
На първа инстанция Софийски градски съд оправда на 12 март 2021 година Матев, само че Апелативният съд го призна за отговорен и на 25 октомври 2022 година го осъди на 6,5 година затвор. С мярка за неотклонение „ подписка “ Матев следва в Югозападния университет в Благоевград.
Преди Върховен касационен съд да реши делото, изчисленията демонстрират, че Йоан към този момент е излежал в ареста над 3 година от постановената от Софийския апелативен съд присъда.
Мотивите за осъждането на Матев са 40 страници. В тях правосъдният състав в детайли изяснява за какво съгласно него Матев е килърът на Георги.
Доказателства
На 2 юни 2015 година Йоан не отишъл на учебно заведение. По това време 17-годишното момче учело в 11-и клас на частното учебно заведение „ Езиков свят “ в София.
Йоан и брат му Марсел спортували тенис в клуб „ Левски София “, като тренировките се провеждали на кортовете в Борисовата градина сред стадион “Васил Левски “ и стадион „ Българска войска “.
Йоан не бил грижлив и непрекъснат в тренировките, не преследвал високи цели в спорта и по тази причина постоянно отсъствал от тренировки. Около 10 ч. във съдбовния ден с Марсел отишли на подготовка, само че Йоан се отказал и решил да се разхожда в парка.
„ В 10,27 ч. номерът на GSM-а му е регистриран в зона на клетка № 57837 с адрес София, бул. „ Драган Цанков “ 4, обслужваща регион от кръстовището на този бул. с бул.„ Евлоги и Христо Георгиеви “ по бул. „ Драган Цанков “ и част от парка „ Борисова градина “.
В 10,57 ч. номерът е регистриран в зона на клетка №11613, обхващаща зона от трибуните на стадион „ В. Левски “ и част от парка „ Борисова градина “ югозападно, а в 11,27 ч. е налична регистрация на номера в зона на клетка №01617, ситуирана на трибуните на Националния стадион „ Васил Левски “, обхващаща част от парка в югозападна посока.
Категорично е открито, че телефонът на Марсел е регистриран в 11,42 ч. също в зоната на клетка № 01617 “, написа в претекстовете към присъдата на САС.
Среща
Към 2 юни 2015 година 15-годишният Георги Игнатов е бил възпитаник в 9-и клас на Търговско-банковата гимназия. Бил усърден и упорит в учението, спортувал, имал доста другари, описващи го като спокоен и деликатен юноша. От началото на 2015 година бил другар с момиче от гимназията по строителство, архитектура и геодезия „ Христо Ботев “, намираща се на кръстовището на бул.„ Драган Цанков “ и бул.„ Евлоги и Христо Георгиеви “.
Във съдбовния ден Георги бил в Борисовата градина, където имал среща с момичето. В 11,38 ч. й написал SMS, че я „ чака на пейките “. Ставало въпрос за две срещуположно ситуирани пейки, намиращи се вляво от алея в Борисовата градина, водеща от кръстовището на бул.„ Драган Цанков “ с бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ към вътрешността на парка, достигаща до входа на стадион „ Българска войска “. Двете пейки се намирали на към 10 м от железна мрежеста ограда на конната база в парка.
Това е на 75 м от входа на метростанцията и на 75 м от основния вход на конната база. Междувременно мястото на срещата сред Георги и момичето се трансформирало.
Престъплението
Георги се канел да си тръгне, само че в този миг се появил Йоан. Той доближил момчето евентуално с желание да го респектира, а по опция да вземе от него и пари, предава Блиц.
Забил в гърдите му нож с дължина на острието 18.5 см. Ударът бил мощен и раната стигнала до черния дроб, стомаха и десния бъбрек.
Това довело до солидна кръвозагуба. Йоан бързо избягал, изхвърляйки ножа в шахта на към 30 м от мястото на закононарушението, съгласно следствието. Георги съумял да позвъни да момичето и да каже, че е наръган.
При бягството си Йоан е бил сниман от охранителна камера на БНР, насочена за запис към паркинг против бул.„ Драган Цанков “ 4. Той избягал в посока румънското посолство.
Пристигайки на пейката, приятелката на Георги заварила страшна панорама. „ Видяла, че лежи на пейката с издигнат ляв крайник и, въпреки да правил опити, не можел да приказва. Опитвал да поеме въздух, само че се задушавал, върху устата му се появила пяна и по-късно останал имобилен “, написа в претекстовете към присъдата.
В 11,45 ч. позвънила на другар на Георги, на майка му и на Спешна помощ.
Пристигналият медицински екип установил гибелта на момчето. На пейката до него лежали раницата му, а в нея имало кутия с карти, писалки, бележник, тениска, 3 тетрадки, калкулатор и портфейл с персоналната му карта, банкнота от 5 лева, билет за спектакъл и карта за градския превоз.
Укриване
В идващите дни и месеци Матев трансформирал радикално държанието си и външния си тип, като още на 3 юни трансформирал профила си във Facebook, премахнал персоналните си фотоси там, заменяйки ги със фотоси на снайперисти и се преименувал като консуматор. Видимо трансформирал и външния си тип – доста едър и пуснал дълга коса.
Въпреки напъните на полицията посредством разпространяване в медиите на фотография на бягащото момче да откри очевидци, такива не се явиха.
В учебното заведение на Йоан обаче се носели упорити клюки, че търсеният юноша е точно той. През юни 2016 година момиче от гимназията разказало на татко си за подозренията, разкрило общи познати с приятелката на Георги и я уведомило.
Така стартира разплитането на закононарушението.
Братът
Братът на Йоан – Марсел, декларира в полицията, че фотографията на бягащия юноша от охранителната камера е на брат му. Заявил, че го разпознава по външния му тип – облекла, походка, физиономия.
Марсел споделя за тренировката им на 2 юни 2015 година Към 12 ч. Йоан се обадил на Марсел по телефона и му споделил, че е направил нелепост и при опит да вземе пари от момче в парка несъзнателно го наръгал с ножа, след което избягал.
Марсел описал от кое място имат ножа и споделил, че от брат си знае,че Йоан го изхвърлил в близка шахта до пейката. На 22 февруари 2017 година в тази шахта, дълбока 2,80 м, фактически бил открит нож с описаните размери. Експертизите не откриват непокътнати ДНК следи по него. Марсел се базира на правото си да не свидетелства в съда против брат си.
Делото
По делото са събрани доказателства, че очевидци разпознават Йоан Матев в фотографията от видеозаписа на камерата. Те се базират на растежа, телосложението, прическата, формата на главата, особено тичане с издаване на гърдите мощно напред, особено подръпване на панталона в региона на кръста.
САС изрично приема, че Йоан Матев е направил умишленото ликвидиране на Георги Игнатов. По време на закононарушението е бил малолетен и по тази причина го осъжда на 6,5 година затвор.
Отчетени са упоритостта му да се укрива, необяснимото самообладание за възрастта му, неналичието на изразено страдание или разкайване за стореното. Матев е наказан да заплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на Георги.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР