Осем души се впускат в битката за най-висшия пост в

...
Осем души се впускат в битката за най-висшия пост в
Коментари Харесай

8 души се впускат в битка за Европейската комисия

Осем души се впускат в борбата за най-висшия пост в Европейски Съюз – ръководител на Европейската комисия.

Фактическото начало на тази борба е довечера в 19 часа средноевропейско (20 ч българско време). Тя ще стартира в Маастрихт.

Стартът на надпреварата е третият подред Маастрихтски спор, проведен от авторитетното брюкселско издание „ Политико “. Той ще се организира в нидерландския град Маастрихт – мястото, където се роди актуалният Европейски съюз.

Девет от общо 10 регистрирани европейски партии ще вземат участие в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни. Осем партии имат своя водещ претендент, прочут с немското име Spitzenkandidat. Такъв не е определила само партията Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). А Европейската демократическа партия (ЕДП) няма да взе участие във вота.

До 2019 година водещият кандидат на спечелилата най-вече гласове партия ставаше ръководител на Европейската комисия. Това обаче бе нарушено преди пет години, когато системата бе „ убита “ след интервенция на френския президент Еманюел Макрон. И вместо германеца Мандред Вебер, който бе претендентът на ЕНП, отпред на Европейска комисия застана неговата сънародничка и съпартийка Урсула фон дер Лайен.

Дебатите ще бъдат върху три съществени тематики. Те са определени от младите в Европа посредством изследване на университета в Маастрихт. Темите са климатичните промени, външна политика и политика на сигурност и демокрацията в Европейски Съюз.

Ето и осемте претенденти, показани от „ Политико “. Те са подредени по латинския азбучен ред на фамилните им имена.
Валтер Байер
Партия на европейската левица (ПЕЛ)
 Валтер Байер. Снимка Уикипедия

Роден е през 1954 година във Виена. Той е лекар по стопанска система и някогашен народен ръководител на Австрийската комунистическа партия (АКП). От 2022 година оглавява ПЕЛ. За себе си споделя, че се бори за съюз сред демократичните и прогресивните сили в Европа, с цел да отговорят на публичните и екологичните провокации в интерес на болшинството. Като дете Байер е мечтаел да стане сценичен режисьор.
Бас Ейкхаут
Европейска зелена партия (ЕЗП)
 Бас Ейкхаут. Снимка АП/БТА

Роден е през 1976 година Нидерландският евродепутат е водещ претендент дружно с немската си колежка и съпартийка Тери Райнтке. Ейкхаут е приключил екология. Преди да стартира политическата си кариера е взел участие в редица проучвателен планове, свързани с климатичните промени, селското стопанство, обработването на земята и биогоривата. Той бе водещ претендент на ЕЗП и през 2019 година, когато партията реализира най-големия си триумф в историята на европейските избори. В коалиция с Европейския свободен алианс (ЕСА) тя стана четвъртата политическа мощ в Европейския парламент и обезпечава болшинството на проевропейските партии. Като дете Ейкхаут мечтаел да се причисли към „ Грийнпийс “ и да се бори против китоловните кораби.
Валериу Гилецки
Европейско християнско политическо придвижване (ЕХПД)
 Валериу Гилецки. Снимка Уикипедия

Роден е в Молдова, само че има и румънско поданство. Той оглавява ЕХПД – единствената европейска политическа партия, която намерено проповядва християнските полезности в политиката. Гилецки има два мандата като народен представител в родната си Молдова, като даже е бил зам.-председател на Народното събрание в Кишинев. Едното му висше обучение е електроинженерстнво. Той е и бакалавър по теология. Същевременно Гилецки е свещеник и някогашен ръководител на Европейската баптистка федерация. А като дете, сходно на всички деца в Съюз на съветските социалистически републики, мечтаел да стане космонавт.
Урсула фон дер Лайен
Европейска национална партия (ЕНП)
 Урсула фон дер Лайен. Снимка АП/БТА

Майка на 7 деца, по обучение доктор, през последните 20 години тя е напълно отдадена на политиката. В родината си Фон дер Лайен е поредно министър на фамилията и младежта, на труда и на защитата. Начело на Европейската комисия немската християндемократка ръководеше вземането на решения за отговори на извънредно тежки провокации като пандемията от COVID-19, съветската експанзия в Украйна и енергийната рецесия. Същевременно тя работи за задачите, които сама сложи, за водеща роля на Европейски Съюз в международната битка с климатичните промени, усилване на екологично чистите промишлености и спаревдила и конкурентоспособна Европа, която не истовя никого зад борда. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат, като ЕНП най-вероятно още веднъж ще бъде първа европейска политическа мощ след изборите. Тя ще се опита да построи болшинство за мощна Европа, която да пази демокрацията, да запази благоденствието и да усъвършенства сигурността. Като дете Фон дер Лайен желала да стане археолог.
Майлис Росберг
Европейски свободен алианс (ЕСА)
 Майлис Росберг. Снимка Facebook

Тя принадлежи към датското малцинство в Германия и е деятел, борещ се „ за дребни гласове и огромни хрумвания “. Едва 24-гозишна, Росберг е най-младият в историята водещ претендент за ръководител на Европейската комисия. Съвсем неотдавна тя се завърна от студентски продан в Испания по програмата „ Еразъм “. Като дете Майлис Росберг мечтаела да стане футболистка. Днес тя обича да играе футбол, само че единствено за развлечение.
Никола Шмит
Партия на европейските социалисти (ПЕС)
 Никола Шмит. Снимка Европейска комисия

Люксембургският еврокомисар дава отговор за заетостта и обществените права. В това си качество той пази минималните заплати, правата на служащите, опциите за младите и битката с детската беднотия.  В родината си е бил е посланик и министър на външните работи, на имиграцията и на заетостта. Детската му фантазия била да стане фермер.
Мари-Агнес Щрак-Цимерман
Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)
 Мари-Агнес Щрак-Цимерман. Снимка Facebook

Завършила е публицистика, политология, немски език и литература. 20 години работи като представител на младежко книгоиздателство в родната си Германия. Била е и общински консултант в Дюселдорф. От 2017 година е народен представител в Бундестага. В детските години желала да стане радиоводеща.
Андерс Вистисен
„ Идентичност и народна власт “ (ИД)
 Андерс Вистисен. Снимка Facebook

Сред основните цели на крайнодесния датски евродепутат е прекъсването на противозаконната миграция в Европейски Съюз. Той се бори също против разширението на Съюза и прекомерно огромните съгласно него разноски. Когато бил дете, Вистисен мечтаел да бъде историк.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР