Осем души са убити, а 11 са ранени в най-кървавата

...
Осем души са убити, а 11 са ранени в най-кървавата
Коментари Харесай

Луд или джихадист - самотният вълк от Узбекистан, който извърши най-кървавата терористична атака в Ню Йорк от 11.09.2001 насам

Осем души са убити, а 11 са ранени в най-кървавата терористична офанзива в Ню Йорк от 11 септември 2001 година насам. Атакуващият е „ уединен вълк “, фрапантен " Аллах Акбар " и употребявал взет чартърен пикап.

Нападателят е навлязъл в пешеходна алея наоколо до мемориала, отдаден на офанзивата против Световния търговски център, прегазвайки няколко души преди да стигне края на пешеходната зона и излезе още веднъж на булеварда, където е блъснал учебен рейс.

Идентифицираният като Сайфуло Хабибулаевич Саипов, преселник от Узбекистан по лотарията Зелена карта, е излязъл от транспортното средство и след къса гонитба е прострелян в корема от служител на реда. Така английският вестник Telegraph разказва нападението в Манхатън, за което президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упрекна „ Ислямска страна “. Той съобщи още, че управляващите не би трябвало да разрешат на терористите да се завърнат в Съединени американски щати, откакто търпят провали в Близкия изток.

Какво се случи в Манхатън часове преди зрелищния церемониал за Хелоуин.

Шофьор на камион връхлита навалица пешеходци и велосипедисти, гази наред, блъска се в рейс изскача от кабината с предмет, имитиращ огнестрелно оръжие и бива повален със пукотевица от полицията. На асфалта остават 8 натрупа, 11 са ранените.

Ако Европа към този момент посвикна с терористичните офанзиви с потребление на коли и камиони от джихадисти единаци (Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм), то в Съединени американски щати това се случва за първи път.

Според очевидци на нещастието той е крещял " Аллах акбар! " Инцидентът става близо до небостъргача One World Trade Center, издигнат на мястото на сринатите през 2001 от терористи джихадисти кули-близнаци WTC.

Веднага след обезвреждането на брадатия узбекистанец кметът на Ню Йорк Бил де Блазио назова случая в Манхатън " нерешителен акт на гнет ". " Според информацията, с която разполагаме това е акт на тероризъм, изключително лицемерен терористичен акт ", сподели кметът на брифинг. И добави, че " най-вероятно терористът не е имал съучастници. Това е акция на уединен вълк ", сподели де Блазио.

Президентът Доналд Тръмп от своя страна написа в Туитър, че нападателят е " душевен невменяем човек " и заяни, че управляващите няма да пуснат терористи от ИД в страната.

Малко по-късно обаче в камиона на касапина бе открита записка, в която написа, че той се заклева във честност на " Ислямска страна ". Засега терористичната организация не е поела отговорност за нападението и.

При предходните сходни атентати с камиони в Европа специалистите отбелязваха, че ги правят джихадисти от " спящи кафези ". Това са дребни групи от мюсюлмани-радикали, които на пръв взор са си напълно елементарни имигранти. Впоследствие обаче се оказва, че са фанатични последователи на " Ислямска страна ", подготвени за самоубийствени атентати.

Разликата сред касапницата в Манхатън и нападенията с камиони в Европа, е че узбекистанецът е размахвал подправено оръжие, до момента в който джихадистите в остарелия континент продължаваха да колят или стрелят по пешеходците и откакто камионите им бяха спрели, пробвайки се да усилят допустимо най-вече броя на жертвите. Ню Йорк излиза от тази скица. Но остава фактът, че един " уединен вълк " съумя да окървави Ню Йорк в празничен ден и в строго охранявана зона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР