Осем души бяха задържани при спецакцията на прокуратурата в болници

...
Осем души бяха задържани при спецакцията на прокуратурата в болници
Коментари Харесай

Осем арестувани при спецакцията в онкоболници

Осем души бяха арестувани при спецакцията на прокуратурата в лечебни заведения за онкологично лекуване. Проверките са за злоупотреби с лекарства. Съмненията са, че са изписвани едни медикаменти на болните, а са им вливани други.

Едно от лечебните заведения е " Йоан Павел " в столицата, а другото е " Свети Мина " в Благоевград, заяви Нова тв.

В четвъртък разследващите влязоха в двете лечебни заведения по сигнал за злоупотреби с лекарства за раковоболни пациенти. 

В коридорите на Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов заяви, че процесуално-следствените дейности не престават. До момента арестуваните са осем, тепърва следва да се посочи на какъв брой от тях ще бъдат повдигнати обвинявания и какви.Стана ясно, че следствието е почнало преди няколко месеца, когато сегашният министър беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Той обаче не посочи по какъв начин тъкмо е работила хипотетичната незаконна група. Има ли трето болнично заведение, което се разследва – министърът не отговори, само че и не отхвърли появилата се информация.

Болницата в Благоевград, в която тече следствие, през вчерашния ден остана заключена. Днес лечебното заведение към този момент работи обикновено. На въпрос има ли злоупотреби с медикаменти за онкоболни пациенти, шефът на болничното заведение доктор Георги Георгиев изясни, че не би трябвало да има, защото към болничното заведение има профилиран бокс, в който магистър-фармацевтът подготвя и разрежда разтворите за самостоятелните вливания за всеки пациент. След това остатъците се съхраняват, с цел да се употребяват при сходни случаи. Всичко това се прави съгласно всички правила на НЗОК.

„ Всички документи, които са ни изискани, сме ги дали, оказахме подпомагане на проверяващите. Има условия и правила, по които се работи. Спокоен съм, тъй като контролът от страна на Здравната каса е съвсем ежеседмичен, тъй че нямам някакви терзания във връзка с протичането на самия лечебно-диагностичен развой. И аз очаквам да видя какви ще бъдат заключенията ”, каза доктор Георги Георгиев.

Не е ясно от кои лечебни заведения са арестуваните. Очаква се Специализираната прокуратура да даде повече информация по случая.   

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР