Осем държави, сред които е и България, ще увеличат размера

...
Осем държави, сред които е и България, ще увеличат размера
Коментари Харесай

България и още седем държави ще внасят повече пари в бюджета на ЕС*

Осем страни, измежду които е и България, ще усилят размера на вноските си в бюджета на Европейския съюз, откакто Англия го напусне.

Министри и публични лица от България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, с цел да обсъдят редица въпроси, в това число проекта за идващия бюджет на блока. Те са се съгласили с увеличение на заплащането като дял от брутния народен приход. Вноската ще се вдигне до 1,1% от Разузнавателна служба на ФРГ, съобщи Reuters.

* Малко откакто новината стартира да набира мощ, от Министерството на финансите изпратиха публично опровергаване. " Подобна позиция не е била обсъждана в нито един работен или формален формат за договаряния сред държавите-членки и Европейската комисия ", написа в известието.

Най-големият източник на доходи в европейския бюджет е унифицираната процентна ставка от брутния народен приход (БНД) на всяка страна. Бившите комунистически страни са най-вече чисти получатели на средства от Европейски Съюз и се притесняват, че възможен дефицит в бюджета на блока ще понижи средствата за тях.

Миналият месец стана ясно, че идващият бюджет на Европейски Съюз би трябвало да се усили от към 1% от икономическото произвеждане на Европейски Съюз до над 1,1%, с цел да се компенсират средствата, които съюзът към този момент няма да получава от Англия.

Напускането на Обединеното кралство през март идната година ще лиши Брюксел от 12 милиарда евро в годишния бюджет, който сега е към 140 милиарда евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР