Осем бизнес организации, които обединяват компании, произвеждащи близо 70% от

...
Осем бизнес организации, които обединяват компании, произвеждащи близо 70% от
Коментари Харесай

И чуждият бизнес настоя за истинска съдебна реформа - в прокуратурата

Осем бизнес организации, които сплотяват компании, произвеждащи близо 70% от Брутният вътрешен продукт на странатаи, упорстват за осъществяване на същинска правосъдна промяна. Това стана ясно на конференция по тематиката, на която бизнесът показа писмо, изпратено до всички заинтригувани държавни институции, съобщи actualno.com.

Документът е подписан от Американската комерсиална камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската комерсиална камара, Канадско-българската бизнес мрежа и други

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, отрасловият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Копия са изпратени и до президента Румен Радев, основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и останалите значими правосъдни институции.

Организациите упорстват за гарантиране на независимостта на правосъдната власт и бистрота и отчетност на работата на прокуратурата.

" Твърдо уверени сме, че неналичието на неутрален и ефикасен съд и прокуратура, несъмнено се явява една от най-съществените бариери пред икономическия напредък у нас ", безапелационни са организациите.

" Прокуратурата не би трябвало да има роля за кариерното развиване на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата би трябвало да се отърсят от въздействието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия правосъден съвет, определени от прокурорската квота ", се показва в писмото.

Организациите поддържат независимостта на прокуратурата, само че при транспарантна работа и отчетност.

" НКИ и Наказателно-процесуален кодекс би трябвало да бъдат осъвременени. Особено значимо е това за следствието на измами, корупция и случаи на разпра с бизнеси. Трябва и да се осъвремени правосъдният развой и да се модернизира образованието по право ", допълват те.

Според тях макроикономическите индикатори на страната са положителни, само че преди тях задграничните вложители изследват политическия климат и правосъдната система у нас, които се оказват повода са отблъскването им. Бизнес организациите са безапелационни, че компликациите, които непознатите компании срещат у нас, важат със същата мощ и за българския бизнес.

Те показаха подготвеност да спомагат на институциите за довеждане на правосъдната промяна до дъно, тъй като тя е основна за съживяването на българската стопанска система и благоденствието на страната.

" Прокуратурата на процедура е оставена без надзор и това е един от главните проблеми, обвързван с последните промени по правосъдната промяна ", безапелационни са те. И допълват, че " точно това е значителната причина за необятно публикуваното чувство за безвластие и безотговорност у нас ".

Венислав Йотов, който е вицепрезидентът на Американската комерсиална камара в България, даде образец: " в последната половин години са провели 4 срещи с огромна американска компания за медицински произведения, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В последна сметка тя избрала Литва пред България.

Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, пък съобщи, че непознатите вложения от години стоят на едно равнище и не се покачват и причина за това са равнищата на корупция и неналичието на господство на закона.

" Убедени сме, че в случай че се направи промяна в правосъдната система, доверието на вложителите в България ще се върне ", съобщи той. Изключението с IT бранша той изясни с това, че при него не се минава през специфичен позволителен режим и няма необикновен досег с страната.

Организациите приветстваха напъните на държавното управление за нов антикорупционен закон, само че съгласно тях това няма да е задоволително.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР