Осъвременяването на пенсиите е важен инструмент за защита на пенсионерите

...
Осъвременяването на пенсиите е важен инструмент за защита на пенсионерите
Коментари Харесай

Как се осъвременяват пенсиите в другите страни

Осъвременяването на пенсиите е значим инструмент за отбрана на пенсионерите от понижаване на виталния им стандарт през интервала, в който се получава пенсията.

В множеството страни от Европейски Съюз осъвременяването на пенсиите е обвързвано с размера на инфлацията, приходите или композиция от двете, демонстрира разбор на Българска стопанска камара във връзка промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

Приема се, че осъвременяване, основано на растежа на приходите, е удобно за пенсионерите, само че е по-скъпото решение.

Подобен метод е общопризнат в страни като Дания, Холандия, Люксембург, Латвия. Осъвременяване само с растежа на приходите се прави в Австрия, Унгария, Франция и Италия.

В 14 страни членки на Европейски Съюз е общопризнат разбъркан метод от няколко индикатора, с друго тегло в съотношението растеж на прихода и инфлацията – 80/20, 70/30, 60/40, 30/70.

Тези образци обаче би трябвало да бъдат обсъждани в подтекста на националните пенсионно-осигурителни системи, тяхното положение, източници на финансиране, положението и структурата на стопанската система и работната мощ, изясняват специалистите от БСК.

В Чехия да вземем за пример, която също ползва формулата 50 на 100 от инфлацията и 50 на 100 от приходите, осъвременяването се ползва към междинната пенсия, като с формула за осъвременяване се поддържат ниските пенсии.

В Гърция осъвременяването на пенсиите е замразено от 2010 година и се чака това да продължи до края на 2022 година

От 2023 година се чака да се ползва формула, основана на 50 на 100 от растежа на Брутният вътрешен продукт и 50 на 100 от инфлацията през последната година.

В Италия осъвременяването на по-високите пенсии е в по-малък размер.

В Латвия дребните пенсии се осъвременяват в цялостен размер, а огромните единствено отчасти.  Процентът на осъвременяване е по-голям за пенсионерите, които са имали по-дълъг принос към осигурителната система.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР