Оризовата вода е китайско откритие. Азиатците имат специална връзка с

...
Оризовата вода е китайско откритие. Азиатците имат специална връзка с
Коментари Харесай

Оризова вода - как да я приготвим и за какво помага

Оризовата вода е китайско изобретение. Азиатците имат специфична връзка с ориза и го считат за артикул на дълголетието. Те имат вяра, че оризът усъвършенства действието на доста органи, което значи, че удължава живота.

Съвремието промишлеността за здраве и хубост се развива динамично, предлагайки от ден на ден нови артикули. Но не всички от тях са безвредни. Много от тях съдържат нездравословни добавки, тъй че в днешно време има от ден на ден фенове на естествените средства и мъдрите предписания, изпитани от нашите предшественици. Едно такова натурално средство е оризовата вода.

Как да приготвим оризова вода?

Има няколко разновидността за подготвяне на оризова вода, дано забележим трите най-популярни. Полученият артикул е богат на витамини, минерали и аминокиселини, нужни за хубостта и здравето. За отварата е подобаващ всевъзможен тип ориз: елементарни бели зърна, кафяв, дългозърнест и всевъзможни други.

Варена оризова вода (бульон, отвара)

Тази алтернатива ще ви помогне да приготвите оризова вода за една седмица. Пригответе оризовите зърна както нормално, само че използвайте 2-3 пъти повече вода, в сравнение с е належащо за кулинарна рецептата, да вземем за пример 1:7. Прецедете сварения ориз. Останалата вода ще бъде вместилище на хранителни субстанции. Отварата може да се съхранява в запечатан буркан в ледник до една седмица.

За приложимост нямате потребност от цялата течност. Добавете три супени лъжици съсредоточена оризова течност в чаша пречистена вода. Сместа би трябвало да е леко мътна.

Бърз вид без кипене

Този способ на готвене е за тези, които не желаят да си губят времето в приготвянето на оризова вода. Вземете половин чаша ориз и изсипете това количество съд с две чаши чиста вода на стайна температура. Оставете да кисне за 60 до 90 минути. Разбъркайте, прецедете и използвайте тази вода за косата и лицето си. Не се предлага изстудяване. По-добре да се употребява незабавно.

Ферментирала оризова вода

Така приготвената оризова вода се смята за най-ефективна. Ферментацията трансформира киселинността на отварата и тя става допустимо най-близо до рН на тялото. Процесът на подготвяне обаче ще отнеме доста време.

Първо, направете всичко, както е разказано в метода, без да се кипва, само че оставете ориза за 2 дни на стайна температура в затрупан съд. Ако живеете в парещ климат, тогава процесът може да завърши по-рано - за един ден. Леката миризма ще ви опише за готовността на оризовата вода. Този бульон е подобаващ за коса и лице. Но преди приложимост би трябвало да се разрежда с 1-2 чаши чиста топла вода. Съхранявайте останалата вода в ледник.

Химичен състав и свойства на оризовата вода

- Феруловата киселина е мощен антиоксидант;

- Минерали: калий, натрий, селен, магнезий, силиций и други;

- Витамини от група В, токоферол, биотин, аскорбинова киселина;

- Алантоин - има противовъзпалителен ефект;

- Нишесте - обгръща стените на стомаха, предпазвайки го от въздействието на нападателни субстанции.

Тъй като оризовата вода не съдържа глутен, не е нужно да се притеснявате за алергична реакция. Но въпреки всичко има противопоказания. За тях ще приказваме малко по-късно.

Използване на оризовата вода в козметиката за лице и тяло

 Ползи от оризовата вода

Как да нанесете оризова вода на лицето си? Много просто! Тя е добър антисептик. При екзема, дерматит, акне, слънчево изгаряне и други кожни лезии, памучен тампон, потънал в бульона, се ползва върху възпалените зони за 5-10 минути. Процедурата се повтаря няколко пъти.

Също по този начин се употребява за битка с разширените пори при мазна кожа. Оризовата вода ще отстрани мазния искра и ще стегне порите. Оризовата вода може да понижи бръчките и да усъвършенства тургора на епидермиса. Доста постоянно при възрастните дами се употребява оризова вода срещу стареене на кожата.

Силен бульон се прибавя към ваните като подхранващо, омекотяващо и подмладяващо средство. Такива вани се употребяват не повече от 2 пъти седмично.

Ползи от оризовата вода за косата

Азиатските дами постоянно имат мощна и здрава коса, макар че са изложени на горещото слънце. Оказва се, че потреблението на ориз и оризова вода са от огромна изгода. Какви са резултатите:

- Насърчава растежа на косата. Най-добрият вид за потребление е ферментирал бульон. Можете да добавите няколко капки етерично масло от лавандула или розмарин към водата;

- Косата става по-здрава, по-еластична и по-мека. Използвайте елементарния си шампоан и еликсир, само че вместо да миете косата си с елементарна вода, използвайте оризова вода. Можете да изплаквате косата 1-2 пъти седмично, с цел да постигнете дълготраен резултат;

- Сърбежът и пърхотът понижават. Ефектът се вижда след първото нанасяне;

- Често стилизиращите артикули се заменят с оризова вода. Изплакнете косата с оризовата вода, оставете я да изсъхне малко и по-късно оформете косата си;

- Казва се, че оризовата вода оказва помощ да се предпазите от рано побеляване;

- Оризовото брашно и оризовата вода се употребяват за подготвяне на шампоан за суха, чуплива и къдрава коса. Брашното се залива с оризова вода до консистенцията на кашата и се оставя за 10 минути. Полученият артикул се употребява вместо шампоан или се разрежда с елементарен сапунен шампоан в съответствие 1:1.

Оризова вода за здраве

 Приготвяне на оризова вода

Отварата от оризови зърна е включена в листата на диетичните храни. Предписва се при храносмилателни и метаболитни нарушавания. Пиенето на оризова вода:

- Стяга изпражненията, употребена при диария, в случай че повода за чревното разстройство не е инфекциозна. При диария се пие запарка от 50 мл (1/4 чаша) на всеки 2 часа, до момента в който признаците изчезнат. При тежка диария приемането на бульона се удължава до 3 дни;

- Абсорбира токсините в червата, заради което се употребява при положение на отравяне като спомагателен сътрудник дружно с адсорбиращи медикаменти. В случай на отравяне се употребява запарка от оризови зърна по 50-70 мл на всеки 2-4 часа денем. В същото време се пият най-малко 300-500 мл на ден;

- Намалява киселинността в стомаха, облекчава признаците на гастрит с висока киселинност, оказва помощ при киселини. При гастрит или дискомфорт и парене в стомаха бульонът се употребява по 1/3 чаша преди хранене;

- Служи като източник на елементарно смилаеми хранителни субстанции, възвръща организма след прекарани заболявания;

- Този бульон ще бъде заслужен сурогат на пилешкия бульон за хора, които избират вегетарианската кухня, защото форсира възобновяване на организма след безсилие, отравяне и настинки;

- Оризовата вода облекчава болките в ставите, понижава възпалението и задейства регенерацията на съединителната тъкан.

- За деца дозите се понижават 2 до 3 пъти според от възрастта.

Оризов бульон за намаляване

Оризовата диета работи и е потвърден способ за намаляване от доста дами. Тази стратегия за разтоварване се употребява за пречистване на организма. Освен това има диета с оризова вода. Чаша оризова вода, съдържаща цяла гама скъпи субстанции, замества закуската. Енергийната стойност на такава порция е към 150 kcal. Това е същността на диетата.

Минималната дълготрайност на курса е 2 седмици. През това време се смъкват до 2 кг наднормено тегло. И това е без мъчително недояждане, просто би трябвало да замените едно хранене с оризова вода.

Противопоказания и вреди от оризовата вода

Препоръчва се да се въздържате от приложимост при:

- Възпаление на панкреаса;

- Запек;

- Захарен диабет.

В случай на последното заболяване е нужна консултация с доктор. Той ще посъветва по какъв начин най-добре да отслабнете, без да навредите на тялото. Ако експерт утвърди тази диета, бульонът е най-добре да е изработен от кафяв ориз.

Няма противопоказания за външна приложимост. Единственото нещо, което би трябвало да имате поради, е, че продуктът има изсушаващ резултат. Ето за какво, в случай че имате суха кожа, не прекалявайте с оризовата вода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР