Органоидите са лабораторно отгледани тъкани, които приличат на органи. Те

...
Органоидите са лабораторно отгледани тъкани, които приличат на органи. Те
Коментари Харесай

Органоиден интелект погребва AI: Наред са компютрите с човешки мозъчни клетки

Органоидите са лабораторно отгледани тъкани, които наподобяват на органи. Те са триизмерни структури, нормално получени от стволови кафези, които се употребяват в лаборатории от близо две десетилетия. Мозъчните органоиди в действителност не наподобяват на дребни версии на човешкия мозък, само че клетъчните култури с размер на химикалка съдържат неврони, които са способни на мозъчни функционалности.

 

Учените назовават ​​феномена " просветеност в паница “. Учените дефинират органоидната просветеност като " възпроизвеждане на когнитивни функционалности, като учене и сензорна обработка, в лабораторно отгледан модел на човешки мозък ".

 

На процедура посредством OI може да се сътвори " биологичен компютър ", който прави разнообразни биоогични калкулации. Това се случва посредством потреблението на биологични организми за осъществяване на компютърни задания посредством ДНК или протеини в клетките.

 

Учените се пробват да комбинират силата на мозъчните органоиди в биологичен хардуер, по-мощен от суперкомпютрите. Тези " биокомпютри " биха употребявали мрежи от мозъчни органоиди, с цел да създадат евентуална гражданска война във фармацевтичните проби за заболявания като Алцхаймер, да обезпечат визия за човешкия мозък и да трансформират бъдещето на компютрите като цяло. 

 

 

Човешкият мозък VS. изкуственият интелект 

Въпреки че изкуственият разсъдък е въодушевен от човешките мисловни процеси, технологията не може да възпроизведе изцяло всички благоприятни условия на човешкия мозък. 

Тази празнота е повода хората да могат да използват CAPTCHA - тест за сигурност, употребен в информатиката, посредством който хората потвърждават, че не са ботове. Известен още като " Тестът на Тюринг " и и създаден през 1950 година от английския математик и компютърен академик Алън Тюринг, с цел да оцени по какъв начин машините демонстрират интелигентно държание, сходно на това на индивида.

Но по какъв начин компютърът в действителност се опълчва на човешкия мозък?

Суперкомпютърът може да обработва големи количества цифри по-бързо от индивида. От друга страна, човешкият мозък е по-енергийно ефикасен, както и по-добър в ученето и вземането на комплицирани логичен решения. Нещо толкоз главно като способността да различавате едно животно от друго е задача, която човешкият мозък извършва елементарно, само че компютърът не може.

Frontier, суперкомпютър на стойност 600 милиона $ в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси, тежи внушителните 8000 паунда (3629 килограма), като всеки долап тежи еквивалента на два общоприети пикапа. През юни машината надвиши изчислителния потенциал на един човешки мозък, само че употребява милион пъти повече сила. 

Как би работил един биокомпютър?

Пионерите в региона на стволовите кафези Джон Б. Гърдън и Шиня Яманака получиха Нобелова премия през 2012 година за създаването на техника, която разрешава клетките да бъдат генерирани от изцяло развити тъкани като кожата. Революционните проучвания разрешиха на учените да разработят мозъчни органоиди, които се употребяват за подражаване на живи мозъци и оказват помощ при тестването на медикаменти и регистрирането на опасности за здравето на мозъка. 

Органоидите, върху които работят сега американските учени, са доста дребни - броят на клетките е разносилен на тези в нервната система на плодовата мушица. Един органоид е към една тримилионна от размера на човешкия мозък, което значи, че е еквивалент на към 800 мегабайта памет.

Изследователите също по този начин се нуждаят от способи да споделят с органоидите, с цел да им изпращат информация и да получават показания за това какво " мислят " органоидите. Авторите на проучването са създали проект, който включва принадлежности от биоинженерство и машинно образование, дружно с нови нововъведения. Разрешаването на разнообразни типове " вход " и " излаз " на информация в органоидните мрежи би разрешило по-сложни задания.

Органоидният разсъдък би имал забележителен принос в филантропичната медицина. Мозъчните органоиди могат да бъдат създадени от кожни проби на пациенти с невронни разстройства, което разрешава на учените да тестват по какъв начин другите медикаменти и други фактори могат да им повлияят. Мозъчните органоиди също биха могли да отворят нов метод за схващане на човешкото знание.

Използването на мозъчни органоиди за основаване на органоидна просветеност към момента е в начален етап. Разработването на OI, сравнимо с компютър с мозъка на мишка, може да отнеме десетилетия. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР