Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви официално

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви официално
Коментари Харесай

ОССЕ обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) разгласи публично края на мониторинговата си задача в Украйна , съществувала в продължение на осем години. До този край се стигна в резултат на ветото за удължаването на мандата ѝ, наложено от Русия на 31 март, съобщи Франс прес.

ОССЕ " ще вземе неотложно ограничения " за прекратяването на задачата, разгласи генералният секретариат на организацията във Виена. " Позицията на Русия не ни остави различен избор ", разяснява настоящият ръководител на организацията, полският външен министър Збигнев Рау.

Всички решения на ОССЕ се одобряват с консенсус. Москва блокира удължаването на мандата на тази задача доскоро по-малко от месец. Това постави завършек на несигурността за бъдещето на този развой, стартират през 2014 година след дълги договаряния сред Запада и Русия, за да се следи използването на прекратяването на огъня сред двата сепаратистки района в Източна Украйна и управляващите в Киев.

Мисията на ОССЕ беше единствената интернационална институция, наблюдаваща обстановката на терен. Но нейните екипи бяха евакуирани по неотложност в дните след изненадалото ги начало на съветското настъпление на 24 февруари. Дейността им спря на 1 април, само че на терен оставаха украински чиновници, " извършващи административна активност ", посочи организацията в изказване.

Четирима от тях бяха арестувани в Донецк и Луганск  и в този момент са обект на следствие за шпионаж или измяна.

Двама наблюдаващи починаха в границите на тази интервенция. Американецът Джозеф Стоун почина при детонация през 2017 година, а украинката Марина Фенина - при обстрела на Харков на 1 март, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР