Организацията обяви, че ще поиска обезщетение от цирка за нанесените

...
Организацията обяви, че ще поиска обезщетение от цирка за нанесените
Коментари Харесай

„Музикаутор“ съди цирк „Балкански“ за авторски права на музика в представленията


Организацията разгласи, че ще изиска обезщетение от цирка за нанесените имуществени вреди на създателите

Организацията на композитори, създатели и музикални издатели „ Музикаутор “ заведе дело за нерегламентирано потребление на музикални творби в спектаклите на Академичен цирк „ Балкански “ и изиска обезщетение от цирка за нанесените имуществени вреди на създателите.

„ През последните месеци организацията на създатели и композитори откри редовно потребление на редица музикални творби, включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за общественото им осъществяване и в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Сред тях са заглавия от австралийски, американски, британски, италиански, немски, нидерландски и съветски композитори и създатели на текст, чиито права Музикаутор “ съставлява за територията на България “, пишат от организацията на страницата си.

Там прецизират, че до делото се е стигнало макар желанието на „ Музикаутор “ да бъде подписан добросъвестно лицензионен контракт за употребяваните в цирковите спектакли творби, многочислените писмени предложения и дейната връзка с представителите на цирка, в която бяха разяснени отговорностите на ползвателите на музикално наличие.

Отказът от страна на цирка да лицензира употребяваната музика докара и до сигнал до Министерството на културата в качеството му на надзорен орган по ЗАПСП.

Въпреки това Академичен цирк „ Балкански “ продължава да реализира своята активност в нарушаване с нормативната уредба, като демонстрира цялостна липса на самопризнание за приноса на композиторите и създателите на текстове – основатели на музиката, употребена в цирковите спектакли.

Според „ Музикаутор “ зачитането на правата на създателите е изискване за развиването на уравновесена културна среда и съставлява гаранция, че всеки креативен артикул ще бъде почетен и възмезден.

„ Сключването на контракт с „ Музикаутор “  гарантира законосъобразното потребление на музикални творби на съвсем 3500 български и над 2 500 000 задгранични създатели. Създаването на правна сигурност както за ползвателите на музикални творби, по този начин и за техните създатели е наш приоритет “, съобщи Иван Димитров, изпълнителен шеф и добави: „ За страдание Академичен цирк „ Балкански “ е следващият образец за това по какъв начин правата на създателите са нарушавани на всички равнища – от държавните институции до частните уредници на събития “.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР