Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира надолу оценките

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира надолу оценките
Коментари Харесай

ОПЕК очаква по-слаб растеж на световната икономика и на петролното търсене през 2022 г.



Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) ревизира надолу оценките си за растежа на международната стопанска система и на световното ползване на нефт.

В майския си отчет ОПЕК чака световното търсене на нефт през 2022 година да нарасне с 300 хиляди барела дневно по-малко от оценката през предишния месец, достигайки покачване от 3,4 млн. барела дневно.

Прогнозата регистрира " евентуалните намаления на международния Брутният вътрешен продукт и възраждането на разновидността на ковид Омикрон в Китай и неговото влияние върху световното търсене на нефт ", уточни петролният картел.

ОПЕК чака международното търсене на нефт да бъде приблизително 100,3 милиона барела дневно, което е понижение с 200 хиляди барела на ден спрямо отчета през април.

Междувременно растежът на доставките на нефт отвън ОПЕК за 2022 година беше ревизиран надолу с 200 хиляди барела дневно до покачване с 2,4 млн. барела на ден, достигайки средногодишно равнище от 65,97 милиона барела дневно.

ОПЕК ревизира надолу с 360 хиляди барела дневно и прогнозите си за петролното произвеждане в Русия през 2022 година, оценката за доставките от Съединените щати като цяло остават непроменени на равнище от 1,29 млн. барела на ден.

Организацията на страните експортьорки на нефт ревизирала надолу и прогнозата си за международния стопански напредък за 2022 година с 0,4 процентни пункта до 3,5% спрямо оценката за предишния месец от 3,9%.

Тази проверка се дължи главно на световното влияние на актуалната геополитическа обстановка в Източна Европа (войната в Украйна) и коронавирусната пандемия.

Според новата проверка, възходящите равнища на дълга в огромните стопански системи и възходящите лихвени проценти, които са довели до увеличение на доходността на облигациите, могат да доведат до по-трудно рефинансиране н отговорностите.

" Потенциалът за повишение на актуалната икономическа прогноза е много стеснен. Въпреки това, подобен капацитет може да пристигна от намиране на решение на обстановката сред Русия и Украйна, от фискални тласъци, където е допустимо, и от затихваща Covid пандемия, в композиция със мощно повишаване на интензивността в бранша на услугите “, заключи ОПЕК в отчета си през май.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР