Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) и Асоциацията на

...
Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) и Асоциацията на
Коментари Харесай

Пациенти с ревматологични заболявания отново се оплакват, че НЗОК бави достъпа им до нови лекарства

Организацията на пациентите с ревматологични болести (ОПРЗБ) и Асоциацията на пациентите с автоимунни болести (АПАЗ) насочиха незабавен апел към Националната здравноосигурителна каса да обърне внимание на сериозните административни спънки за приемане на терапия за тежките форми на болесттите, само че по думите им все още няма разговор от страна на институцията.

“В края на предходната година бяха утвърдени нови лечения за ревматоиден артрит, които са вяра за доста пациенти, нямащи положително повлияване от наличните досега лекарства. Новите медикаменти по предписание би трябвало да са налични от идната календарна година в Изискванията при лекуване на сдържан до тежък деен серопозитивен ревматоиден артрит, деен ювенилен артрит, деен и напредващ псориатичен артрит и тежък и актвен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени артикули над 18 година в извънболничната помощ. За утвърждението на Изискванията няма период и по тази причина всяка година се чака месеци наред да се гласоподават от Надзорния съвет на НЗОК при изискване, че лекарства от дълго време са минали всички административни процедури. Тази година още не са гласувани, като към този момент в две следващи съвещания на Надзорния съвет на НЗОК се отсрочват “, изясняват казуса от двете организации.

Така официално медикаментите са на пазара у нас, признато е да се заплащат с обществени средства, само че не може да се назначава лекуване с тях, тъй като НЗОК не е одобрила медицинските критерии, по които ще се отпускат . Изискванията на НЗОК нормално включват при какви диагнози и недоволства пациентът може да премине към несъмнено скъпоструващо лекуване, какви проучвания би трябвало да се показват и залагат условия болният да не се е повлиял преди този момент от други общоприети лечения. Биологичните лечения за ревматологичните болести са едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, защото са на стойност десетки хиляди левове, разноските нарастват непрекъснато, а в предишното са засичани злоупотреби с тях и фондът непрекъснато се пробва да постанова по-строг надзор над отпущането им посредством тежки критерии, определяне съгласно разходната успеваемост и други С бавенето на условията пък фондът “печели време “, в което не заплаща новите медикаменти и по този начин пести милиони левове до момента в който пациентите са в очакване.

Пациентите недоволстват, че реимбурсацията на нови лекарства е трябвало да стартира при започване на годината, а към този момент сме в средата на годината и още няма изгледи скоро да имат достъп до новите медикаменти . “Дори и скоро да се одобрят условията на НЗОК, ще отнеме най-малко два месеца, до момента в който първите пациенти се доберат до лечението, защото административните процедури за утвърждение са извънредно усложнени. “, разяснява Боряна Ботева, ръководител на ОПРЗБ.

“Пациентите имат лекуващ ревматолог, който ги следи, назначава съответната терапия, тъй че разкарването им единствено за официално административно утвърждение, е безпричинно. Нека не забравяме, че тук приказваме за трудноподвижни хора, срерд които има такива с лимитирани финансови благоприятни условия, тъй като не работят на цялостен работен ден и болестта им изисква спомагателни разноски, тъй че за тях едно такова пътешестване е голямо предизвикателство. Пациенти са ми споделяли, че нямат пари за автобусен билет, с цел да отидат на комисия в огромния град и заради това се отхвърлят от нужното им лекуване. “, добави Анета Драганова, ръководител на АПАЗ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР