Организаторите на филмовия фестивал в Кан се възмутиха от сериозното

...
Организаторите на филмовия фестивал в Кан се възмутиха от сериозното
Коментари Харесай

От фестивала в Кан скочиха срещу присъдата на режисьора Саид Рустаи заради прожекция на филм

Организаторите на филмовия фестивал в Кан се възмутиха от " сериозното нарушаване на свободата на словото ", откакто иранският режисьор Саид Рустаи беше наказан на затвор поради проявление на филм в конкурсната стратегия на кинофорума през 2022 година

 

Съдът разгласи присъда за 34-годишния Рустаи - шест месеца затвор поради прожектирането на кино лентата му " Братята на Лейла " на фестивала в Кан през 2022 година, оповестиха локалните медии във вторник. Филмът, който споделя за икономическите компликации на едно семейство в Техеран, е неразрешен в Иран от излизането му предходната година.

 

Присъдата на Рустаи, която включва възбрана за работа в продължение на пет години, " съставлява още едно съществено нарушаване на свободата на словото за иранските актьори, режисьори, продуценти и техници ", се споделя в изказване на уредниците от Кан, изпратено до Агенция Франс Прес.

 

" Фестивалът в Кан показва поддръжката си към всички, които са подложени на принуждение и репресии поради основаването и разпространяването на творбите им. Фестивалът е техният дом ", се споделя още в известието.

 

Филмът " Братята на Лейла " взе участие в конкуренцията за " Златна палма " на миналогодишния фестивал в Кан. Той се размина с огромната премия, само че завоюва премията на Международната федерация на филмовите критици (ФИПРЕССИ).

 

Филмът беше неразрешен в Иран, откакто " наруши разпоредбите, участвайки в интернационалните кино фестивали без позволение ", а режисьорът отхвърли да го " поправя ", както изиска министерството на културата, оповестиха тогава формалните медии, напомня БГНЕС.

 

Във вторник реформаторският ежедневник " Етемад " заяви, че Рустаи, дружно с продуцента на кино лентата Джавад Норузбеги, " са наказани на шест месеца затвор за проявлението на кино лентата на филмовия фестивал в Кан ". Рустаи и Норузбеги са приети за отговорни за " принос към пропагандата на опозицията против ислямската система ".

 

Създателите на кино лентата ще излежат единствено една двадесета от присъдата си, т.е. към девет дни, а останалата част " ще бъде отсрочена за период от пет години ", оповестява " Етемад ", който добавя, че присъдата може да бъде обжалвана. По време на интервала на отсрочване подсъдимите ще бъдат задължени да преминат курс за основаване на филми, в които се " резервират националните и етичните ползи " и се въздържат от контакти с други експерти в региона на киното, показва вестникът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР