Организатори на форума саМинистерство на културата и Регионален исторически музей

...
Организатори на форума саМинистерство на културата и Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Панаир на музейните изложби ще се проведе в Русе на 20 и 21 октомври

Организатори на форума саМинистерство на културата и Регионален исторически музей - Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО - София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение " Български музеи " и Фондация " Америка за България ".

Лекторите на събитието ще показват потреблението на принадлежности за ръководство на музейни политики – стратегии за образования за експерти по културно завещание, история, градски пейзажи, връзки и партньорства. Теоретични постановки ще създадат проф. д. ф. Иван Кабаков от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, доктор Панче Велков от Музея на град Скопие, Република Северна Македония, доктор Корнел Илие от Националния исторически музей в Букурещ, Румъния, доктор Тодор Петев - Фондация „ Моят музей “. Със съдействието на Фондация „ Америка за България “ в Панаира на музейните изложения ще се включи Сандро Дебоно от Малта, който ще приказва за нужда и П-фактор като благоприятни условия за бъдещото развиване на музеите в пост-пандемични условия.

В рамките на събитието ще бъдат показани пътуващи експозиции на български музеи, основани през последните две години. Ще се раздадат и обичайните награди за план на независима или взаимна мобилна галерия – конкурс, иницииран от Министерство на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Във всяка от категориите има премия за институция и за създател на идея. Наградите включват почетен диплом и парична сума.

Панаирът на музейните изложения ще бъде стриймван онлайн и ще може да се гледа в действително време на YouTube канала на русенския музей.

Панаир на музейните изложения е най-големият музеен конгрес в България с фокус върху построяването на съвременен репертоар и културна политика в музеите. Форматът си слага за цел шерване на положителни музейни практики в експозиционната активност и показване на подготвен артикул – краткотрайни експозиции. Събитието работи в посока на поддържане на резистентен интерес към подвижността на сбирките като метод за продан на хрумвания, познания, опит, спомага за възстановяване на процесите по запазване и разпространение на наследството като по едно и също време с това инициира полемики за ръководството на музейните сбирки, тактиките за показване на българското завещание в чужбина, опциите за импорт и експорт на културни полезности. Работните панели в границите на събитието са самобитна платформа за диспути, свързани със актуалните аспекти на развиването на музеологията - интерпретация на наследството, конструиране на музейно изложение, предмети и истории, съучастничество на публиките, интензивно включване и пълноценно прекарване, възкръсване на експозиционните пространства, основаване на виртуални и добавени действителности, съдействие с разнообразни жанрове на изкуството.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР