Органична, екологична натурална козметика… Може да се изгубите в терминологията,

...
Органична, екологична натурална козметика… Може да се изгубите в терминологията,
Коментари Харесай

Разликата между органична и натурална козметика

Органична, екологична натурална козметика… Може да се изгубите в терминологията, само че ние сме тук, с цел да ви помогнем!

Открийте разликите, които ще ви улеснят да се ориентирате в света на съзнателната естествена грижа.

Според някои източници човешката кожа поема 60% от това, което слагаме върху нея. Още по-важно е съзнателната грижа и това, което избирате!

Не единствено би трябвало да сте наясно със свойствата на всяка съставна част и какво като цяло е положително за вашата кожа, само че също по този начин би трябвало да знаете главните разлики сред продуктите.

Днес ще разгледаме органичната и натурална козметика. Каква е разликата сред тези две групи козметика?

Натуралната и органичната козметика значат ли едно и също нещо?

Въпреки че термините са едни и същи, производителите постоянно злоупотребяват с тези термини или ги употребяват в неверен подтекст.

От правна позиция няма нормативна уредба, която да дефинира ясно какво е органична и какво натурална козметика.

Въпреки това, защото обсъждаме тази тематика в публикацията, е елементарно да се заключи, че тези групи артикули се разграничават една от друга. На първо място, композицията – повече за това по-късно.

Нека прибавим, че друга продуктова група е органичната козметика, която се създава въз основата на растения от биологично земеделие. Такова развъждане изключва потреблението на избрани субстанции, прави се по резистентен метод и не визира екосистемата.

Натурална козметика – какво я прави друга?

При органичната козметика няма такива компликации с дефиницията, както при натуралната козметика.

Терминът органически е регламентиран в Европейския съюз, както и в Съединените щати и Обединеното кралство.

За страдание не може да се каже същото за натуралната козметика.

Дори се споделя, че това е една от най-слабо контролираните промишлености в света! Това се употребява от производителите, които маркират своите артикули като натурални, макар че тези – след разбор на т.е. състав и индустриален развой – не са.

Надписът „ естествен “ върху опаковката може да е маркетингов трик, постоянно проверявайте етикета и INCI.

Как да разпознаем дали една козметика е натурална?

Преди всичко, прочетете деликатно листата на съставките.

Не се доверявайте на лозунги или надписи върху опаковката. Ако обаче желаете да сте сигурни, че продуктът, към който посягате, е естествен, обърнете внимание на документите.

Освен ясното етикетиране на натуралните артикули сертифициращите органи носят още една изгода – те се пробват да систематизират знанията за натуралната козметика и да основат поредна терминология.

Благодарение на това можем да определим най-важните детайли, които могат да потвърдят, че дадена козметика е натурална.

Натуралната козметика би трябвало:

  • съдържат най-малко 95% съставки от натурален произход;
  • не съдържат генетично модифицирани субстанции (ГМО);
  • да не съдържа PEG, парабени, сулфати и други нездравословни вещества;
  • имат опаковка, която може да се рециклира;
  • създадени без щета за околната среда или животни;
  • създадени посредством екстракция (етерични масла), филтрация (хидролати), сушене (билки), пречистване и сплескване (напр. масла);
  • да не се тества върху животни.

Нека прибавим, че Експертният комитет по козметични артикули смята за натурална козметика единствено в случай че съдържа съставки от растителен и минерален генезис. В някои случаи и от скотски генезис, само че това се отнася единствено за пчелен восък и ланолин.

Въпреки че този вид козметика не би трябвало да съдържа съставки от синтетичен генезис, някои организации позволяват техните следи (не повече от 5%), изключително в случай че съставките работят в интерес на продукта, да вземем за пример удължават неговата продължителност.

Органична козметика – по какъв начин да я разпознаем?

Да преминем към органичната козметика. Каква е тяхната формулировка? Според речника Merriam–Webster (американска компания, която издава учебници и е изключително известна със своите речници; съществува от 1831 г.), органически значи „ отнасящ се до или получен от живи организми “ в подтекста на развъждане на съставна част.

Използвайки терминологията от този речник, органичната козметика са козметични артикули, които са направени от органични съставки. Тя не включва потреблението на химически торове, стимулатори на растежа, ГМО, антибиотици или пестициди.

Алтернативно название на органичната козметика е био козметика – от гръцкото „ биос “, което значи живот или метод на живот.

Органичната козметика за грижа за кожата, както и натуралната козметика, съдържа естествени съставки, само че предстои на по-строги стандарти. Винаги обръщайте внимание на документа на етикета, че продуктът е органически. Сертифициращите организации за органична козметика включват: EcoCert, Soil Association, Cosmos Organic, USDA и NSF.

Как да разпознаем дали една козметика органична?

Според насоките, избрани от Австралийската сертифицирана органична асоциация (ACO), един артикул би трябвало да съдържа 70-95% органични съставки, с цел да се назова органична козметика.

Органичната козметика би трябвало:

  • дават отговор на всички условия на натуралната козметика;
  • съдържат най-малко 95% съставки от растителен произход;
  • 10% от състава на козметиката би трябвало да идва от органични култури;

Вижте още:

Резюме – разлики сред органична и натурална козметика

Органична козметика и натурална козметика са два термина, постоянно употребявани в промишлеността за хубост, само че те имат разнообразни смисли и последствия.

Органична козметика: Органичната козметика се отнася за артикули, които са направени от органично отгледани съставки.

Тези съставки се култивират без потреблението на синтетични пестициди, хербициди или генетично модифицирани организми (ГМО).

Био козметиката също по този начин изключва потреблението на изкуствени оцветители, аромати и консерванти.

Натурална козметика: Натуралната козметика, въпреки това, са артикули, които употребяват най-вече съставки, извлечени от естествени източници, като растения, минерали и странични скотски артикули.

Тези съставки са минимално обработени и не съдържат синтетични добавки и нападателни химикали.

Въпреки това, за разлика от органичната козметика, естествената козметика не е наложително да дава отговор на избрани стандарти за узаконяване. Терминът „ естествен “ не е добре контролиран и няма универсална формулировка или развой на узаконяване за натурална козметика.

В резюме, главната разлика сред органичната и натуралната козметика се крие в източника и производството на техните съставки.

Органичната козметика дава приоритет на потреблението на органично отгледани съставки и следва прецизни стандарти за узаконяване, като подсигурява, че продуктите не съдържат синтетични химикали.

От друга страна, натуралната козметика се концентрира върху потреблението на съставки, извлечени от естествени източници, само че може да не се придържа към същите строги стандарти като органичната козметика.

Имайте поради, че няма 100% органически артикул. Козметичните марки, които се концентрират върху прозрачността на състава, постоянно показват какъв % съставки са естествени и какви са органични.

Интересен факт е, че всяка козметика съдържа вода, а водата не може да бъде сертифицирана като органична, тъй че намирането на 100% органически артикул за грижа за кожата е на практика невероятно.

Можем да кажем, че такава козметика е естествена, само че не и органична.

Когато купувате козметика, значимо е да четете деликатно етикетите и да търсите документи, с цел да сте сигурни, че продуктите дават отговор на мечтаните от вас стандарти, без значение дали предпочитате органични или естествени разновидности.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР