“Орбитал Рийф ще представлява космически “бизнес парк със смесена дейност,

...
“Орбитал Рийф ще представлява космически “бизнес парк със смесена дейност,
Коментари Харесай

Блу Ориджин, Сиера, Боинг и партньори оповестиха, че започват работа по орбитална станция

“Орбитал Рийф ” ще съставлява галактически “бизнес парк ” със смесена активност, който ще би трябвало да докара до откриването на нови пазари в космоса и да даде инфраструктурата за поетапното развиване на икономическа интензивност с все по-големи мащаби. Ще се разчита на възвръщаеми галактически технологии, напреднала автоматика, материалознание и логистика, които би трябвало да смъкнат обичайно високите цени, ограничаващи достъпа до орбита. Станцията ще бъде издигната на отворен принцип, като с по-нататъшното развиване ще се прибавят модули, скачващи възли и спомагателни уреди.

Очаква се “Орбитал Рийф ” да е подготвена през втората половина на десетилетието.

По плана работят голям брой организации. Блу Ориджин ще сътвори главните модули и ще обезпечи възвръщаема ракета “Ню Глен ”. Сиера Спейс ще конструира огромен населен модул, основен модул и ще даде совалката си “Дрийм Чейсър ” за транспорт на товари и екипажи. Боинг ще построи теоретичен модул и ще извозва пасажери чрез кораба си “Старлайнър ”. Редуайър Спейс ще сътвори установки за разрастване на инсталация в открития космос и ще взе участие в провеждането на научни опити. Университетът Аризона ще управлява световен консорциум от университети за усъвършенстване на изследователската активност.

Ако сте прочели деликатно отговорностите на фирмите, няма по какъв начин да не ви е направило усещане, че се планува извозването на астронавти да става чрез кораба на Боинг “Старлайнър ” (макар че и “Дрийм Чейсър ” е планувана, совалката се основава към този момент в товарен вид и към момента не е почнала работа по пилотирана версия). За СпейсЕкс и “Крю Драгън ” изобщо не се и загатва. Това не остава неусетно от галактическите специалисти. “Тъй като тази услуга (т.е. на “Старлайнър ”) евентуално ще е с 50-100% по-скъпа от “Крю Драгън ”, това има забавни последици спрямо това, което Аксиом и Наноракс/Локхийд възнамеряват да създадат ”, написа журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника. Напомням на читателите, че Наноракс взаимно с Локхийд и Аксиом също работят по галактически станции.

Но значимото е, че частният бранш в Съединени американски щати се развива. Тепърва следва да станем очевидци коя визия ще се наложи и кой от екипите ще успее. 

За повече информация: Orbital Reef

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР