Оранжерийното производство на български зеленчуци е на ръба и може

...
Оранжерийното производство на български зеленчуци е на ръба и може
Коментари Харесай

Оранжерийното производство на зеленчуци може да приключи по-рано заради високите разходи за отопление

Оранжерийното произвеждане на български зеленчуци е на ръба и може да спре още до края на идната седмица – такава прогноза направиха фермери от Пазарджишкия район. Заради увеличаващите се разноски за отопление, стопаните се притесняват от банкрути, като чакат скоро да бъде призната национална тактика за субсидиране на бранша.

С понижаването на температурите паниките на оранжерийните производители порастват. Отоплението на парниците нараства, а и прогнозите за растящи цени на енергоносителите в допълнение съкратяват периода за произвеждане.

Иван Кабуров – оранжериен производител: " В един миг, когато разноските надделеят над приходите, унищожаваме растенията. "

В оранжериите на Иван Кабуров в село Мало Конаре и сега зреят тонове домати. Близо 60 % от разноските са за отопление и заплати. Някои от служащите пътуват всеки ден по 120 километра до фермата, а през зимата може за останат без работа.

Иван Кабуров: " Ще бъда заставен да уволня служащите за към 4-5 месеца. "

Малката фамилна оранжерия на Данаил Данаилов, в която няма отопление към този момент завършва сезона. Последните домати са на пазара в Пазарджик. Цените са сред 2 и 4 лв.. За българското клиенти не липсват.

Данаил Данаилов: По-мекичък е и по-вкусен е. "

Светла Божкова: " Да, не щеш ли открих, удовлетворена съм. И хубаво е,че продавачката няма искания за какво предпочитам. "

Според Иван Кабуров, секторът се нуждае от 20 млн. лв. спомагателна дотация, с цел да резервира работните места и да удължи производството на български зеленчуци до декември. И продукцията да е с конкурентна цена на пазара.

Иван Кабуров – оранжериен производител: " Ако се покрият разноските за отопление ние ще имаме една сигурност за развиването на нашия бизнес и тогава ще предоставяме прясна продукция на бълг консуматор. "

От сектора желаят още въвеждането на безвъзмездни опаковки за българските оранжерийни зеленчуци, с държавно лого и система за следене. Очакванията са новите правила да осветлят бранша и да защитят правилните селскостопански производители.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР