Оръжейната промишленост на страните от Източна Европа произвежда въоръжение с

...
Оръжейната промишленост на страните от Източна Европа произвежда въоръжение с
Коментари Харесай

Войната в Украйна стимулира оръжейната индустрия в Източна Европа

Оръжейната индустрия на страните от Източна Европа създава въоръжение с темпове, сходни на тези от студената война, до момента в който страните от района поставят старания да подкрепят Украйна. Според Института за международна стопанска система в Кил сред 24 февруари и 3 октомври Съединени американски щати и Обединеното кралство са страните, отпуснали най-голяма директна военна помощ на Украйна, Полша е на трето, а Чехия - на девето място. Според длъжностни лица и анализатори, разговаряли с Reuters, спорът дава и нови благоприятни условия за развиване за оръжейната промишленост в района.

" Като се имат поради действителностите на продължаващата война в Украйна и забележимата настройка на доста страни за увеличение на разноските в региона на отбранителните бюджети, съществува действителен късмет за нахлуване на нови пазари и увеличение на приходите от експорт през идващите години ", планува Себастиан Хвалек, изпълнителен шеф на полската PGZ, която управлява повече от 50 компании, произвеждащи оръжия и муниции.

PGZ възнамерява да влага до 8 милиарда злоти (1.7 милиарда евро) през идващото десетилетие, което е над два пъти повече от предвоенната цел, споделя Хвалек, в това число за нови фабрики, ситуирани по-далеч от границата с Беларус от съображения за сигурност. Други компании също усилват индустриалния си потенциал и се надпреварват да наемат служащи, декларират пред организацията от военни предприятия и държавни чиновници от Полша, Словакия и Чехия.
Реклама
Хвалек добави, че през 2023 година PGZ ще създаде 1000 портативни системи за противовъздушна защита Piorun спрямо 600 през 2022 година и 300 - 350 през предходните години. Компанията, която по думите му е доставила на Украйна артилерийски и минохвъргачни системи, гаубици, бронежилетки, леко въоръжение и муниции, евентуално ще надвиши заложените преди войната доходи за 2022 година в размер на 6.74 милиарда злоти.

Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от руско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се създават от западни компании, настояват чиновници. Те обявиха, че Украйна е придобила оръжия и съоръжение посредством дарения от държавни управления и директни търговски контракти сред Киев и производителите. Разпадането на Съветския съюз през 1991 година и разширението на НАТО в района подтикнаха фирмите да се модернизират, само че " те към момента могат бързо да създават муниции, които са подобаващи за руските системи ", сподели Сиемон Веземан, откривател в Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.
Увеличаване на производството
Украйна е получила въоръжение на стойност от близо 50 милиарда крони (2 милиарда евро) от чешки компании, като към 95% от тях са търговски доставки, съобщи пред Reuters заместник-министърът на защитата на страната Томаш Копечни. Според него чешкият експорт на оръжия през тази година ще бъде максимален от 1989 година насам, като доста компании в бранша ще усилят работните места и потенциала си.

Дейвид Хак, изпълнителен шеф на чешката STV Group, показа пред Reuters проектите си да добави нови индустриални линии за малокалибрени муниции и съобщи, че обмисля да разшири потенциала за произвеждане на големокалибрени муниции. В изискванията на сгънат пазар на труда компанията се пробва да притегли служащи от забавящата се автомобилна промишленост, сподели той.
Реклама
Благодарение на по-високите разноски за защита Czechoslovak Group съвсем е удвоила приходите си за първото полугодие по отношение на миналата година до 13.8 милиарда крони (567 млн. евро). Компанията усилва производството на амуниции от 155-милиметровия диаметър на НАТО и 152-милиметровия руски диаметър и обновява руски бойни машини на пехотата и танкове Т-72, съобщи представителят Андрей Чиртек.
Свързани публикации Войната | Контраударите на Украйна " приближават " Москва 8 декември 2022, 07:07 Войната в Украйна | НАТО ще понижава зависимостта от властнически страни 30 ноември 2022, 17:47 Войната в Украйна | Противоречива информация за хипотетично съветски ракети, взривили се в Полша 15 ноември 2022, 22:44 Проблемът с комунизма и други истории 3 ноември 2022, 08:00 Войната в Украйна | Игра на дронове 28 октомври 2022, 16:20 Мегатъргът за бойните машини на пехотата потегля изначало 20 октомври 2022, 13:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР